Надявам се световната икономическа криза да отнесе недомисленото и излишното и да остави това, което отговаря на понятието туризъм

13 август 2009 00:20   16863 прочита
Николай Томов
Николай Томов


Николай Томов

Изпълнителният директор на “Интерхотел Сандански” Н. Томов

Г-н Томов, слуховете от последните дни просто налагат да Ви попитам  има ли промяна по отношение собствеността на “Интерхотел Сандански”?
- Много интересно нещо са слуховете. Тръгват от неизвестен /или известен/ източник, обикалят града, по пътя набъбват, видоизменят се, допълват се с нови и нови подробности, така че, като се върнат до отправната си точка, често самият източник не може да ги познае. И въздействащата им сила е именно в тази анонимност - “говори се, че... А “Интерхотел Сандански” е идеален като обект за подобен род интриги. Един от знаковите символи на града и района. С утвърден международен авторитет, перла не само на Югозападна България, но и на цялостния туристически и балнеооблик на страната ни. Как да не стане център на подобна клюка? Аз съм в този хотел от 1 юни 2002 година. Помня, че още на 15 юни знаех от “сигурен източник”, че на 1 септември “новите собственици ще влязат във владение”. Отмина този първи ден на септември. Без промяна. Всички останали “сигурни” продажби, прехвърляния и т.н., на които се наслушах през изминалите седем години,  вече не ги помня.
- Как успявате да работите в условията на една разразяваща се в световен мащаб криза?
- В отговора си ще ви върна към началото на тази година и към една знаменателна в биографията на хотела дата - 25-годишнината от неговото създаване. Какво е четвърт век? Една зрялост, натрупан опит и най-вече оформен облик. Нарочно се връщам към тази професионална изграденост на нашия хотел. Защото в нея виждам гаранцията, че ще успеем да се преборим с кризата.
А че криза има, това никой не може да отрече. И ние я чувстваме. В намалената заетост на хотелската база не само в България, а по света. В междуфирмената задлъжнялост. В свитото корпоративно харчене. И всичко това, придружено от засилената конкуренция. Презастроени курорти търсят изход от положението, като предлагат нощувки и други услуги под себестойността. Това няма да им помогне да изплуват успешно, но за известно време ги крепи на повърхността. Но същевременно те разстройват логиката на ценообразуване в туристическия отрасъл. Карайки други туристически обекти да предприемат необмислени стъпки. Което пък кара други... И така нататък.
И тук се връщам към опита на нашия хотел, натрупан в годините на неговото съзряване, към професионализма на персонала ни. Смятам, че те ще ни помогнат да се борим успешно с трудностите, да предприемем адекватни мерки и в крайна сметка да доплуваме до спокойните води на следкризисното море. Всички сме наясно, че сега се налага съкращаване на разходите, оптимизиране на трудовия процес, отказ от някои екстри. Важното е да опазим непроменен туристическия продукт, който успешно предлагаме вече 25 години. И благодарение на който хиляди доволни наши клиенти - от България до Швеция, от Израел до Финландия, от Русия до САЩ, го наричат просто “нашия хотел”. 
- “Интерхотел Сандански” има сключени договори с десетки туроператорски фирми, има ли отлив за новия сезон?
- Както вече споменах, в началото на тази година имаше известен спад. Но той бе очакван. Още през януари от Швеция ни предупредиха, че записванията при тях не само за България, а за всички дестинации, търпят 20-процентно занижение. Така се и оказа. През второто полугодие тази тенденция ще се запази.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар