Използваха попадии за избора на владика, бившият шофьор на митницата Н. Велчев пусна бюлетина, използваха печат-менте на синода...

02 юли 2009 03:04   10770 прочита
Р. Тодоров
Р. Тодоров


Р. Тодоров

Касиране избора на Гервасий за Неврокопски митрополит поискаха от обвинител №1 в Пиринско Р. Тодоров 4-ма от хората на Инокентий с обвиненията

4-ма служители на Неврокопска епархия от алтернативния синод на Инокентий вчера депозираха жалба в Окръжна прокуратура - Благоевград срещу избора миналата неделя на Гервасий за Неврокопски митрополит. Тъжбата е заведена в държавното обвинение с вх. - 4321/1 юли 2009 г. и прокурор -1 Ради Тодоров трябва за пръв път да навлезе в дебрите на църковния разкол в България само 2 седмици преди за излезе в пенсия.
За прегледност секретарят Ангел Лазаров, служителите Илия Дешев и Петър Манасиев и членът на църковното настоятелство в Мелник Борислав Поповски, който е епархийски избирател и бивш съдържател на Лумпаровата къща, допуснатите нарушения при избора на Гервасий са групирани в 9 точки.
Според жалбоподателите още Окръжното на Св. синод за провеждане на избори за Неврокопски митрополит е било без задължителните подписи на членовете на Св. синод и наместник-председателя му Инокентий, което го прави невалидно. Епархийските избиратели, гласували за него, са определени едностранно от свещениците Георги Илиев от Благоевград, Кирил Бачев от Симитли, Спас Козарев от с. Елешница, отец Филип от Банско и Георги Великов от Гоце Делчев, които докарали съпругите си да гласуват, което е в противоречие с Устава на БПЦ. От името на Роженския манастир бюлетина пуснал свещеникът Петър Покровски, който никога не е бил клирик на епархията, а и съгласно Устава манастирите нямат право да излъчват представители при избора на митрополит, разясняват жалбоподателите. Необяснимо било и включването като гласоподавател на софиянеца Николай Велчев, който беше шофьор на дисциплинарно уволнения шеф на митница Благоевград Иван Илчов и няма нищо общо с Неврокопска епархия. Според четиримата недопустимо било присъствието на избора на свещеник Камен Бараков, смятан за човека, организирал избора на Гервасий и отцепил по този начин трети синод в БПЦ, както и на църковния прокурор на Св. синод Христо Латинов, които по Устав са задължени да стоят далеч от мястото, където се избира митрополит, за да нямат възможност да влияят на избирателите.


Още за: Гервасий   метрополит   синод   Още от: Отблизо

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар