Експертът проф. В. Марков от ЮЗУ "Н. Рилски": Легендите за скрито съкровище в Коматинските скали са иманярски фолклор, "златно е" самото оброчище

19 май 2016 15:09   19341 прочита
Проф. днк. В. Марков
Проф. днк. В. Марков


Проф. днк. В. Марков

Във връзка със зачестилите набези на иманяри в района на Коматински скали над село Брестово в община Симитли, където битува легендата за заровено съкровище, потърсихме за коментар проф. днк. Марков, преподавател в катедра Културология на ЮЗУ "Неофит Рилски" Благоевград, както и част от неговия екип - гл. ас. д-р Димитрия Спасова и ас. Антон Генов.

Припомняме, че преди около месец, заедно със студенти от катедра културология и катедра история направиха проучване именно на тази местност.

Професор днк Марков, ЧЕСТО ЛИ ИМА ИМАНЯРСКИ НАБЕЗИ В РАЙОНА НА КОМАТИНСКИТЕ СКАЛИ?

Иманярските набези са обичайна практика, за съжаление, на територията на цялата страна, като тази местност не прави изключение. От терена личи, че има иманярски изкопи, датиращи още от преди 5/6 до десет години, което означава, че там са действали организирани иманярски групи.

ИМА ЛИ ФАКТИ, КОИТО ДА ПОДКРЕПЯТ ЛЕГЕНДАТА ЗА СКРИТО СЪКРОВИЩЕ В КОМАТИНСКИТЕ СКАЛИ?

Този тип легенди могат да бъдат причислени към така наречения "иманярски фолклор", като този фолклор се среща в цялата страна. Винаги е в близост до места, които по един или друг начин са свързани с по-стари цивилизации. Това е интерпретация на местната общност, която по този начин си обяснява спецификите на терена и особеностите на мястото. "Такива места винаги се свързват или с римляните или с турците, което не винаги е вярно и правилно", добави ас. Генов.

ЛЕГЕНДАТА РАЗКАЗВА, ЧЕ НА МЯСТОТО ИМА ОБРОЧИЩЕ С ИЗДЪЛБАН В НЕГО КРЪСТ И ТАМ ИМА ЗАРОВЕНО ЗЛАТО. ВЯРНО ЛИ Е ТОВА?

Няма заровено злато, самото оброчище е злато. Това, че мястото е почитано като свещено и е посещавано във връзка с празници за здраве, плодородие и др., това е било златото за хората, които са го посещавали. Това е място на памет и се възприема като свято, свързано със светец които покровителства селото или определена група хора. Освен това, тези места са ограбвани още в дълбока древност, дори да е имало някакви скъпоценни предмети де са изчезнали много преди нас.

КАКВО ТОГАВА Е ПРИВЛЯКЛО ИМАНЯРИТЕ ОТНОВО НА ТОВА МЯСТО СЛЕД ПОЧТИ ДЕСЕТИЛЕТИЕ? ВАШЕТО ПРОУЧВАНЕ НА ТЕРЕНА ЛИ?

"Ние в катедра Културология се стремим освен да учим студентите си в класните стаи, да го правим и на терен. За това отидохме на Коматинските скали. Тези наши посещения на из цяла Югозападна България получават отзвук и в медиите. Точно заради тези иманярски "нашествия " ние се стараем да не споменаваме точното място на посещавания от нас обект. Защото сред иманярите цари примитивно мислене и си казват: " Ааа, ония учените от Югозападния университет, щом дойдоха тука, сигурно има нещо вярно за онова съкровище. Бабите и дядовците ще да излязат прави. " Макар и с риск да не осведомим изцяло широката общественост, ние премълчаваме точната локация на посещаваните от нас обекти, именно за да предпази местата от тази напаст иманярите.

КАКВА Е НАУЧНАТА И ТУРИСТИЧЕСКАТА СТОЙНОСТ НА ОБЕКТА?

Обекта е с регионално значение, стойността му като обект на научни изследване също не е малка. Но нека започнем с туристическия му капацитет - уникалната природа, която заобикаля местността, гледката която се отдава пред погледа, и като се добави, това че има оброчище и то е било активно използвано, потока от туристи там не би бил никак малък. Използвам възможността да се обърна към местната общност - "Пазете културното си наследство. Това ви прави уникални и неповторими за света! "

В нашата катедра предлагаме пълната палитра от специалности, които подготвят кадри в сферата на културата и културното наследство. Като сме се насочили и в посоката на това да се социализира самото ни наследство. ЗА тази цел имаме, бакалавърска степен Култура и културен туризъм, магистърската - Културно наследство и културен туризъм, както и другите две специалности - Културология и културен мениджмънт, както и Култура и медии.

Разговаря Бориана Статкова

ас. Антон Генов


Още за: В. Марков   легенди   терен   Още от: Отблизо

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар