Една трета от новородените са рискови, от 12 бебета 8 са в интензивния сектор, от 9 кувьоза 4 не работят

21 януари 2010 00:10   13524 прочита
4,800 килограмовият юнак Алберт от село Брежани в прегръдките на завеждащата д-р Й. Руйчева
4,800 килограмовият юнак Алберт от село Брежани в прегръдките на завеждащата д-р Й. Руйчева


4,800 килограмовият юнак Алберт от село Брежани в прегръдките на завеждащата д-р Й. Руйчева

Завеждащият неонатология д-р Йорданка Руйчева

- Д-р Руйчева, каква дейност осъществява Вашето отделение?

- В неонатологично отделение се грижим за новородените деца от първия миг на живота им, осигурява се следродова адаптация и първична помощ на рискови бебета.

Във физиологичния сектор настаняваме здравите доносени бебета, за които полагаме рутинни грижи, включващи непрекъснато наблюдение, проследяване на състоянието им, хранене /кърмене/.

За изминалата година от 920 бебета 283 са приети в интензивния сектор. В този сектор се настаняват новородени с отклонения от нормалните функции: на дишане, сърдечносъдова дейност, с вродени инфекции и други заболявания, изискващи спешна диагностика и лечение.

64 бебета от родените през 2009 г. са недоносени, те са рискови и за тях се полагат специални грижи. Обикновено те са и с ниско тегло. Най-малкото новородено е момиченцето Пънар с тегло 1,250 кг от село Хвостяне, Гоцеделчевско. След положените интензивни грижи в продължение на 2 месеца бебето бе стабилизирано. През годината имахме още 2 случая с недоносени бебета с тегло 1,400 кг - момиченце Стела от село Теплен, Гоцеделчевско, и малката Христина. Те вече растат у дома при родителите си.

- От началото на годината имате ли рискови бебета?

- До 19 януари има родени 63 бебета, от тях 22 се нуждаят от интензивни грижи. Статистиката сочи, че 1/3 новородени са рискови.

С тегло 1,480 кг на 9 януари се роди Христина Димитрова от Разлог, в интензивен сектор е докато наддаде до 2,500 кг. В момента в отделението обгрижваме и роденото на 16 януари бебе-юнак 4,800 кг, което отговаря на 4-месечно бебе. Майката Силвана Осеинова от село Брежани е решила малкият да носи името Алберт. В момента в неонатологично отделение има 12 бебета, от тях 8 са в интензивния сектор.

- Има ли проблеми във Вашето отделение?

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар