Бившият председател Васил Иванов: В Общинския съвет се гласува на инат

05 март 2012 00:20   4540 прочита


ГЕРБ и БСП пречат на всичко

Разговаряме с Васил Иванов, бивш председател на ОбС - Кюстендил, за скандалите и неяснотите около предаването на "властта" в местния парламент.

- Господин Иванов, предадохте властта в местния парламент на Кюстендил на новия председател Севделин Атанасов за няколко минути, какво си казахте там, в кабинета?

- Нищо особено, предадох работата на новия председател Севделин Атанасов, в което няма нищо драматично. По време на разговора ни колегата Атанасов каза, че не знаел защо се е налагало и защо съм свиквал извънредни сесии на ОбС, въпреки че в момента община Кюстендил има да приема актуализация на бюджета за миналата 2011 година и бюджета за новата 2012 година. Ако това не са наложителни причини за свикване на извънредни сесии, то тогава аз не знам кои са. Още повече че заради изборите много от належащите докладни за кандидатстване по проекти, по които текат срокове, не са разгледани и сега трябва да наваксваме именно това три-четиримесечно забавяне на работата в ОбС.

Колегите съветници може би очакват, че с неприемането на бюджета ще трупат дивиденти за изборите на 13 май. Двете големи партии не могат да се примирят с факта, че кметът Паунов бе избран с такова мнозинство на първия тур на изборите.

- Господин Иванов, Вие сте общински съветник вече доста години, бихте ли обяснили простичко какво ще стане, ако общинските съветници от БСП и ГЕРБ продължат да не приемат актуализацията на бюджет 2011 г., кой ще загуби от всичко това?

- Истината е много проста, но политическите партии умишлено спестяват това на хората, изтъквайки само удобните за тях аргументи. Като не се гласува актуализацията на бюджета за миналата година, той не се заверява от Сметната палата. Ако бюджетът на една община не е заверен от Сметната палата, то тогава общината получава наказание, по-малко точки, когато кандидатства по различни проекти. На практика като не гласуват бюджет 2011 г., съветниците обричат на неуспех всеки проект, с който кандидатства общината. А истината е, че през последните години парите, които влизат в икономиката ни, са главно по проекти. Администрацията ще бъде принудена да работи с 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов. Съветниците и председателят на ОбС обаче за това време няма да получават възнаграждения, като това е санкцията, предвидена по закон за мудността на местния парламент.

- По време на последното заседание на местния парламент по средата на дневния ред половината съветници от БСП и ГЕРБ си тръгнаха някак неочаквано, Вие как си обяснявате това задружно бойкотиране на работата на ОбС и най-вече защо точно по средата, каква е "скритата" причина?

- Едва ли има нещо любопитно. Прекратихме работа заради липса на кворум, след като колежката Вася Пешева призова всички да напуснат залата. И БСП, и ГЕРБ напуснаха. Не знам защо реши, че след като разгледахме 10 докладни, точно в този момент са ми изчерпани правата на председател и точно от този момент вече нямам право да водя заседанието на ОбС.

- Нормално ли е един общински съветник да "работи" така?

- Ами не е нормално, но, както се казва, крушката си има опашка. Колежката Пешева не можа да преживее факта, че бе сменена на шестия месец след като стана председател, и тъй като ние не прецизирахме тогава текстовете относно ротацията, приехме, че за да има ротация, всеки един от нас, на когото изтекат шестте месеца, с внасяне на докладната за избор на нов председател същата докладна се счита и за подаване на оставка от този председател и заради това няма пречки да се избере нов. Ситуацията около скандалната сесия на ОбС, при която бях сменен с колегата Севделин Атанасов, е малко по-различна, защото аз не внесох такава докладна, защото считам, че ротацията трябваше да стане март месец. Тогава щях да си внеса докладната и нещата да си вървят както трябва. Уточнението тук е, че смяната ми с колегата Атанасов стана по искане на БСП.

За да не преча на работата на ОбС и за да изчистим тази история чисто правно, на следващия ден си подадох оставката като председател на ОбС, за да няма притеснения относно факта, в момента кой е легитимният.

- Вр.и.д. областен управител Даниела Годинова обяви, че според юристите на държавата решенията, взети от касирания ОбС, са в сила и в момента. Това означава, че и изборът на председател /б.а. Васил Иванов/ е валиден и в момента, а от началото на мандата му категорично са минали шест месеца?

- Да, така е. Това, че личността е една и съща, не означава, че нещата са изчистени юридически, но по този казус практика няма за подобни ситуации, решението е на органите, които следят за законосъобразността на тези действия, областния управител и Окръжна прокуратура.

- Още един детайл, новият правилник за работата на ОбС на практика е старият с дребното измение в комисиите?

- Да, така е. Именно заради това не съм уточнил като председател на кой ОбС да си подавам оставката. Истината е, че за два месеца, колкото ще работи този местен парламент, смятам, че не трябва да играем на въпреки, а да седнем и да работим за Кюстендил и общината. Има достатъчно работа, стига и останалите колеги да искат да работят, защото, вярно е, че сме влезли в ОбС от определена политическа партия, но след като сме избрани, смятам, че трябва да работим за доброто на хората от общината, а не за политическата партия, която ни е издигнала.

- Новият председател Севделин Атанасов, след като получи ключовете за кабинета, декларира ли как и кога ще заработи, тъй като се знае, че според едно от решенията председателят на ОбС е на осемчасов работен ден. Как господин Атанасов ще съвместява тези си задължения с работата в ТЕЦ "Бобов дол", където е служител от доста години?

- Не, пред мен не го е декларирал, а и как ще работи - това си е негов проблем.

- Защо да е негов, нали на общинските съветници точно това им е работата - да питат председателя си как ще работи, кога ще работи и дали работи?

- Да, така е, колегата обаче може да внесе на следващото заседание докладна, с която да иска друго работно време. Може би той ще съумее да се справи по-лесно, отколкото аз със задълженията си.

- Не беше ли странно, че ГЕРБ, които декларираха още преди години, че не подкрепят ротацията и няма да гласуват при смените на председател, сега изведнъж се "гушнаха" с политическите си опоненти от БСП?

- Точно това бе интригата на това заседание на ОбС. Лично аз бях сигурен, че този път ще гласуват, защото договорките там са неформални. То беше видно, защото сами нито БСП могат да изберат председател, нито пък ГЕРБ можеха да излязат и да кажат - ние ще подкрепим БСП и ще участваме в гласуването, тъй като досега 4 години на нито една ротация не са участвали. Така че това е странното в цялата ситуация. Цялото им държане на самата сесия беше точно такова.

- Други "мини" очакват ли се, освен това, че следващото заседание ще бъде чак на 29 март?

- О, не знам дали следващото заседание ще бъде на 29 март. Така каза колегата Атанасов, може пък да реши, че трябва да има и преди това. Но обясни, че не е любител на извънредните заседания. По време на целия мандат Севделин Атанасов много държеше, когато сесията не е на датата, посочена в правилника, в протокола да се пише и аз да казвам, че това е извънредна сесия. Само че такова понятие извънредна сесия няма нито в правилника, нито в закона. В закона има текстове, които казват, че при неотложни нужди заседание може да се провежда извън датата, записана в правилника.


Още за: В. Иванов   парламент   сесии   Още от: Отблизо

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар