16 деца и младежи с умствени увреждания се радват в Кюстендил на грижи и условия за живот

27 юли 2012 11:45   6811 прочита


"Вие, които гледате кучета и кокошки по балконите си, сигурни ли сте, че искате да оставите тези деца да бъдат отглеждани по горите?!"

Така се е обърнал преди около две години кметът на Кюстендил Петър Паунов към противниците на идеята в града да бъда предоставена площ за своебобразен център за деца и младежи с умствени увреждания. Дискусията се е водела заради разформироването на социалния дом в близкото село Горна Козница и за това малчуганите да бъдат настанени близо до връстниците си, а не в изоставени и отдалечени райони.

В резултат от положителния й завършек днес 16 деца и младежи с умствени увреждания се радват в Кюстендил на грижи и условия за живот, на каквито рядко сме свидетели у нас. Това става в Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) "Сияние" в гр. Кюстендил с щедрото съдействие на международната фондация "Сийдър", която дава половината от средствата.

Основната цел децата и младежите да бъдат социализирани максимално и да водят живот, възможно най-близък до този на останалите. В две къщички в градя живеят по 4 деца под 18 години. В други два апартамента на около 10 минути път живеят по 4 души с ментални проблеми, които обаче са над 18 годишни.

Услугата е създадена през септември 2010 г., когато са построени и къщичките, за да бъдат изведени децата от закритата институция в Горна Козница.

Това е първата услуга от подобен тип в община Кюстендил, която дотогава не е имала опит в предлагането на тези услуги, разказва управителят на услуга "Сияние", включваща център за настаняване за лица над 18 години, както и двете къщички за деца до 18 години с увреждания.

От всички 16 лица, единствено 3 поддържат връзка, ако може да бъде наречена така, с родителите си. При всички останали, още с изоставянето им в институцията, са били прекъснати всякакви връзки.

Дори в момента, когато услугата е основана, и е била нужна декларация от родителите, те са заявили, че не искат да поддържат връзки с децата.

В момента три от децата ходят в масово училище, очаква се от септември това да правят още две от тях. Всички останали посещават специална изнесена форма на обучение - учебните занимания се извършват в предоставени им помещения в обединен детски комплекс и се водят от специални педагози от помощно училище.

Но целта ни е да осигурим повече места в масово училище, обясняват от Фондация "Сидер". Един от най-големите проблеми е, че хората мислят, че тези деца имат много тежко поведение и трябва да си стоят вкъщи, и ни предстои дълъг път да докажем, че има и друг начин да се подходи към деца с умствена изостаналост, обяснява на прекрасен български език Марк О`Съливан, изпълнителен директор на "Сийдър".

"Много дълго работихме с общината и в началото бяхме малко в сянка с методите, които използвахме в къщичката. При положение, че съществуваха старите закони, ние се опитвахме да предоставим чисто нов тип услуга. Много сме благодарни, че местните власти бяха достатъчно отворени да приемат това, чакайки законодателството да се актуализира и да стане адекватно на ситуацията", разказва програмният директор на фондацията Линдзи Салцгивър.

За едно дете годишно държавата плаща малко над 7 хил. лв. за цялата година, още толкова идват от фондацията. В момента т. нар. услуга се осъществява от 35 души персонал, от които от държавно делегирания бюджет са само 17. Има един социален работник и за двете сциални услуги.

Заплатите на социалните работници са много близки до тези на останалите в страната. "Много исках да им платя повече, казва Марк, но половината от услугите са финансирани от държавата и голяма част от персонала се финансира от частни компании. Ние не можем да дадем на някои хора повече пари, защото тези, които получават заплати от държавата, ще попитат защо. Но мога да кажа, че наистина е несправедливо тези хора да взимат такива смешни пари", обяснява той.

Има специална доброволческа програма, а сега има нова инициатива: "Кръг от приятели", в която ще се включат доброволци. Целта е това да са не само хора, които идват от чужбина да помагат, но и български млади хора, които искат да посветят част от времето си на работа с деца.

Не е верно обаче, че новите услуги изискват по-малко финанси, отколкото тези в старите социални домове, защато качествена услуга се прави с много пари. Не може да има качесвен персонал без обучения, излизане извън общността и запознаване с добри практики, обясняват организаторите. Иначе с просто око се вижда разликата условията за живот на настанените тук деца и на тези от кадрите от български социални домове, Банско, а друга на разходка. Това е и целта ни: те да са възмогно най-близо до останалите, обяснява Марк.

"Искахме както в нормалните семейства, когато хората отиват да пазаруват, да бъдат заедно и да изберат какво ще се готви. Искахме в целия този процес да участват потребителите ни. И сега перото за храна в бюджета ни се разпраделя на месечни бюджети за двете къщички и за двата апартамента", уточнява ръководителят на услугата за това как се хранят децата.

Ръководителите на екипи знаят с какъв месечен бюджет разполагат за храна, те изготвят меню и на базата на него пазаруват заедно с децата и възрастните в съответните магазини. Така хладилникът се зарежда и човекът, който е на смяна в момента, заедно с децата приготвя храна. Няма готвач.

Още в първите няколко месеца се подобрили физическите показатели на децата. За следенето на прогреса на децата има специална система от оценки, които показват съществен напредък. Някои от децата са носели памперси, а вече спокойно се обслужват сами. Други са преодолели стреса и макар че са имали проблем да се хранят самостоятелно, вече дори помагат при сервирането.

Не минава, разбира се, и без неприятни примери. Те напомнят, че все още в България няма социална удлуга за хора с трудно поведение. "Такъв проблем възникна с един от потребителите ни, на когото в началото възлагахме много голиме очаквания за социализация - той да направи много повече от другите, но те се оказаха напразни. В момента сме в процес на търсене на решение евентуално със създаване на такава услуга. Това е може би едно от предизвикателствата и трудностите, с които трябва да се справим", обяснява Маргарита.

Някои от децата в продължение на 15-16 години са били в макар и лоша и неподходяща, но среда, в която са се чувствали сигурни, и не са имали възможност да видят другите опции - какво съществува извън дома. "Когато попаднаха тук, те се чувстваха като Алиса в страната на чудесата", разказват от персонала за първоначалния стрес и последвалото подобрение на показателите им. За посетителите това не изглежда странно - резултатът сякаш е предопределен в умните и загрижени погледи на социалните работници и педагозите, както и на представителите на фондация "Сидер". Приятната среда, пъстрите постелки - розови за момичетата и сини за момчетата, притеснените, но благодарни жестове на децата тук, са само следствие от това, но и от отделените и целево използвани средства.

Все още обаче не е ясно какво ще стане, ако фондацията се оттегли, тъй като тези услуги са нови за България. Институциите за такива деца в момента са пълни и децата няма къде да бъдат настанени. Другият проблем е, че с извеждането на тези деца от нашия дом не искаме да прекъсваме връзките си с тях, обяснява ръководителят на услуга "Сияние".

Имаме огромното желание да бъде създадена услуга за възрастни също на територията на Кюстендил, така че тази връзка, изработена в рамките на две години, да не бъде прекъсната, добавя тя.

"Аз съм 100% за извеждане от домовете, но има отделни, частни, случаи, при които не е възможна реинтеграция и връщане в биологичното семейство, защото родителския капацитет е недостатъчен и не отговаря на стондартите, които ние предлагаме на децата", обяснява тя.

Евентуално връщане в биологичното им семейство, по думите й, ще върне децата назад. Често се случва при посещения на децата в биологичното им семейство те категорично да отказват да се върнат там.

Затова упорито трябва да се търси и финансово и социално решение за живота на тези деца след заложеното в държавните стратетии затваряне на социалните домове.

източник: vesti.bg


Още за: дискусия   център   Кюстендил   Още от: Отблизо

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар