Заснеха кълбовидна мълния в небето над Благоевград по време на бурята снощи

08 август 2020 11:43   12275 прочита


Невероятно рядко, но в същото време много опасно явление се е наблюдавало в Благоевград. Това става ясно от снимка, публикувана в социалните мрежи. Става въпрос за кълбовидна мълния.

Тя е заснета в небето над града по време на буря. "Кълбовидна мълния бе заснета снощи в небето над Благоевград по време на гръмотевичната буря. Според данни на автора, кълбото е стояло макс около 1 минута в небето, движейки се хоризонтално, а след това е избухнало. Явлението е изключително рядко.

Публикация, споделена от Meteo Bulgaria ️ (@severe_weather_bulgaria) на Авг 7, 2020 в 4:36 PDT Кълбовидната мълния е вид мълния с все още неизяснена същност, най-вероятно атмосферно явление, свързано с електричество. Представлява светещ, обикновено сферичен обект, чийто размер варира от няколко милиметра до няколко метра.

Обикновено се наблюдава по време на буря, но за разлика от обикновената мълния (светкавицата), кълбовидната мълния може да съществува в продължение на много по-дълго време – от няколко секунди до 2-3 часа. В много редки случаи се появява и при хубаво време. Цветът на мълнията може да е всякакъв, като най-често е червен, оранжев, или жълт, предаде Блиц.  Понякога може да си изменя и цвета и размера.

Основните трудности при изучаване на това явление са липсата на техника, с която то да се възпроизведе в лабораторни условия. При отсъствие на възпроизводими експериментални данни, цялата информация се основава на разкази на очевидци или в редки случаи на фотоматериали.

Интересно е поведението на кълбовидната мълния. Най-често тя се движи хоризонтално на около метър над земята и хаотично променя посоката. В някои случаи може да е неподвижна, или да възникне на голяма височина. По-рядко се движи вертикално. Проявява тенденцията да влиза в помещения и да се промъква и през най-малките отверстия.

Често е съпроводена със звукови ефекти, а от краищата си изпуска искри. Засега това, което се знае със сигурност за кълбовидната мълния е, че по един или друг начин е свързана с електричеството или по-точно с електрическите явления в газове.

Много важно е наличието на силно електрично поле, създаващо газов разряд. Ясно е също така, че във вътрешността на мълнията има област с много висока температура, поради което се появява светенето. Очевидно тази област се състои от плазма и поради сравнителната стабилност на системата тази плазма се разпада бавно.

 Снимка: Иван Мушкаров", пишат от severe_weather_bulgaria.       


 


Още за: мълния   Благоевград   небе   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар