Засаждат 1000 фиданки брежански кестен през Седмицата на гората

31 март 2018 11:29   3581 прочита


Продължава поетапното залесяване на района на Брежани и подходящите горски площи с фиданки от сорта брежански кестен.

На 4 април, по случай седмицата на гората, Югозападно предприятие, Държавно горско стопанство Симитли, сдружение „Хора и традиции“ и кметство Брежани организират съвместна акция, на която ще се залесят поредните 4 дка с брежански кестен.

На събитието ще участва кметът на община Симитли Апостол Апостолов, кметът на Брежани Благой Стефанов, представители на Югозападно предприятие, лесничеи и работници от Горско стопанство Симитли, представители и членове на сдружуние „Хора и традиции“, по чиято инициатива отпочна съживяване на държавните площи с брежански кестени.

„През изминалата година кестеновите гори не дадоха много плод поради сухото лято и произведохме по-малко фиданки, но продължаваме заедно със сдружението да работим за опазването и развитието на горите с брежански ядлив кестен. - каза Вера Станишева, началник-отдел „Възобновяване на горите“ при ЮЗДП. - Радостно е, че съвместната инициатива е подкрепена от кмета на община Симитли Апостол Апостолов, кмета на Брежани Благой Стефанов и директора на Югозападно предприятие Дамян Дамянов, които подкрепят акциите с лично присъствие.“

Сдружението организира поредица от събития за популяризиране на брежанските кестени, предстои наесен да представи екологични продукти с кестени на световното изложение „Slow Food “ в Торино, Италия, а така също работи за европейска сертификация на брежанския кестен като уникален български продукт.

„Няма нищо по-красиво от това да сбъдваме мечти. каза Снежана Стоименова, зам.- председател на сдружението. - Ние садим дървета, произвеждаме гора, кислород, плодове, бъдеще за бъдните поколения. Радостно е, че не сме сами в този път – с нас неизменно е кметът на общината Апостол Апостолов, директорът на ЮЗДП г-н Дамянов и не на последно място – хората, които ни вярват и следват.

На всички работници, специалисти и експерти, на нашите партньори от Югозападно предприятие и Горско стопанство Симитли честитя Седмицата на гората и ги поздравявам за сърцатостта и любовта към българската гора – тя се нуждае от тях. Акцията на Югозападно предприятие, Горско стопанство и сдружение „Хора и традиции“ за поредното залесяване с брежански кестени стартира в 10.30 със сборен пункт - площада в село Брежани. Присъединете се към нас!“

Р. Митева


Още за: залесяване   район   Брежани   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар