Заради пожара под моста на АМ Струма край Дупница, кметът Чимев обяви частично бедствено положение! Стихията причини сериозни щети... подробностите

14 август 2019 09:21   4386 прочита


Частично бедствено положение за част от територията на общината обяви снощи кметът на Дупница инж. Методи Чимев.

Решението е във връзка с възникнала усложнена обстановка, предизвикана от пожар в следствие на натрупани различни по вид отпадъци в района на фирма „Феникс Ресурс“– под мост на автомагистрала „Струма“ и в землището на село Грамаде.

Срокът на частичното бедствено положение е до 14.08.2019 год. до 24.00 часа за провеждане необходимите неотложни аварийно – възстановителни работи (НАВР). "Във връзка с обявеното бедствено положение въвеждам в действие Общински план за защита при бедствия в частта “План за действие при възникване на пожари” считано от днес до 24.00 часа на 14.08.2019 год.

За ръководител на операциите във връзка със създалата се обстановка бе определен Началникът на РС ПБЗН – Дупница. Кметове и кметски наместници на засегнатите населени места от общината да започнат незабавно провеждане на планираните дейности за защита на живота и здравето на населението и опазването на околната среда. Щабът за изпълнение на Общинският план за защита при бедствие да премине при непрекъснат режим на работа., се казва в заповедта на кмета, който бе на място от възникването на пожара.

Както съобщихме снощи огънят обхвана основите на Автомагистрала "Струма", а с огнената стихия се бориха пожарни коли, цялата налична техника на ВиК и Община Дупница, десетки доброволци и полиция. В потушаването се включиха автомобили на "Пожарната" от Самоков и Благоевград, фирми, както и зърнопроизводители с техника.

На място пристигнаха експертни групи от Областно пътно управление и Министерство на регионалното развитие, за да вземат отношение по участъка на магистралата и дали е компрометиран в следствие на огъня. Автомагистралата остава затворена за преминаване на МПС-та, а се използва Е 79.

"Засега нямаме информация за опасно високи нива на отровни газове. Очакваме резултати", коментира зам. кметът Крум Милев. Около 20 часа пожарът бе локализиран. Имаше тук, там тлеещи огнища, които бяха наблюдавани цяла нощ. Очакват се резултати и дали трасето на АМ Струма над пожара е компрометирано след като бе обхванато от огъня.

Мила Костова


Още за: положение   пожар   район   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар