Новините на югозападна България
Полезно! Културни обичаи, с които да внимавате при пътуване в чужбина  
   РегистрацияЗабравена парола

Започва груповата сертификация по FSC в Югозападното държавно предприятие


21 ноември 2019 16:02   5072 прочитаОт началото на другата седмица започва процесът на групова горска сертификация по международния FSC стандарт в Югозападното държавно предприятие. Целта е всички териториални поделения да получат сертификат за отговорно управление на горите, какъвто вече притежават 4 от тях – „ДЛС Дикчан”, „ДЛС Осогово”, „ДГС Якоруда” и „ДГС Кюстендил”.

Първата стъпка е провеждането на предварителен одит в 18 държавни горски и ловни стопанства в областите Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник и Софийска. Представители на холандската одиторска компания „Контрол Юнион Сертификейшънс” ще извършат проверки по документи и на терен как се прилагат изикванията на FSC стандарта за гарантиране на екологичните, социални и икономически ползи от горите.

В процеса на сертификация много важна е ролята на всички заинтересовани страни, които имат възможност да коментират и внасят предложения за подобряване на горскостопанските практики. Повече информация за това може да бъде намерена в публичното известие за провеждане на предварителния одит на интернет страницата на ЮЗДП (http://www.uzdp.bg/bg/news/new/952/ИЗВЕСТИЕ.html).

На следващ етап предстои предварителен одит и в останалите 18 държавни горски и ловни стопанства в областите Благоевград и Кюстендил. Условие за издаването на FSC сертификат е успешното преминаване през основен одит, последван от ежегодни проверки.

Горската сертификация по FSC е пазарен механизъм, който благодарение на международния контрол дава най-високи гаранции на потребителите, че закупуват дървесина от отговорно управлявани гори. Именно увеличаващото се търсене на сертифицирана дървесина и растящите очаквания на обществото за по-устойчиво стопанисване на горите налагат сертификация на всички държавни гори в Югозападна България като един от основните приоритети на ЮЗДП.

Още за: ЮЗДП  сертификация  одит Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.