Започна ремонтът на пътя до Рилския манастир

09 юли 2016 14:37   5313 прочита


По груби изчисления ще са необходими минимум 16-17 млн. лева

Започна ремонтът на пътя от Рила до Рилски манастир. Трасето е дълго близо 20 км. Проектът за подобряване състоянието на единствената връзка по шосе до светата обител се финансира по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“. Изпълнител е благоевградското дружество Агромах, участвало в изграждането на АМ "Струма".

По груби изчисления ще са необходими минимум 16-17 мил. лева. Срокът за изпълнение е 3 месеца. Заради рехабилитацията движението към манастира е с временна организация - обозначено е с пътни знаци, сигналисти спират МПС в двете посоки, това забавя придвижването на туристите и поклонниците, съобщава Kmeta.bg. Ако се наложи, ще се поставят и временни светофари, казаха пътни експерти.

Най-напрегнато ще е около Голяма Богородица - 15 август, когато е истинско стълпотворение от миряни и туристи, доста от тях идват от съседна Гърция, както и на 28 август, когато е поклонението на гроба на цар Борис III. Отскоро беше възстановена автобусната линия от Кюстендил до Рилския манастир.

Трасето е с две ленти за движение с широчина по 3 м. и два банкета по 1 м. Рехабалитацията на пътя до Рилския манастир се отлагаше поради организационни и най-вече финансови причини, вече 5-6 години. Два-три проекта бяха провалени заради липса на средства. Частично се почистваха паднали камъни, орязваха се храсти, освежаваше се маркировката, за което АПИ отпускаше по около 30 хил. лева годишно.

М. Иванов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар