Зам.кметът на Банско Сашка Въчкова точи баница в рамките на проекта Създаване на Музей на планината и хората, с изложение на местни традиционни занаяти”

22 февруари 2024 20:03   5376 прочита


В Банско бе проведено комуникационно събитие по проект   „Създаване на Музей на планината и хората, с изложение на местни традиционни занаяти”, финансиран от Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 г., чрез по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване занаяти на уязвимите групи“  „Създаване на работни места“, за промотиране на местни занаяти и изложение на изделия, изработени от местни майстори и лица в неравностойно положение. 
В събитието взеха участие представители на Община Банско, читалище „Никола Вапцаров-1894 г. “, Музеен комплекс-Банско, неправителствената организация Сдружение „Избор“, професионални гимназии, Съюза на туристическия бизнес, работодатели, занаятчии и ученици. 

На събитието беше представен напредъка в изпълнението на проекта, по който са наети пет безработни лица, обучавани от музейни специалисти за придобиване на комуникационни и презентационни умения. Сашка Въчкова, зам. -кмет на община Банско, посочи ползата от реализирането на проекта, чрез който градът ще има нов и по-различен музей. Тя подчерта значимостта на музейното дело не само като хранител на историята и паметта, но и като качествен туристически продукт, благодарение на който традициите и занаятите се почитат и поддържат живи с участието в тях на хора от всички възрасти. 

Ефектът от работата по една от най-важните специфични цели на проекта – ангажирането на лица в неравностойно положение в дейности по изработване на сувенири, бе нагледно показан от потребителите на социални услуги в Защитените жилища в Банско, които показаха уменията си в изработването на сувенири и художествени изделия. 

Атрактивна беше и демонстрацията на традиционни за Банско занаяти като дърворезба, железарство и обработка на вълна. Участниците в събитието имаха възможност да дегустират уникалната банската кухня на автентична демонстрация на типични само за Банско баници и сладкиши. Една от баниците разточи лично зам. кметът Сашка Въчкова.   

П. Петров  


Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар