Закриха сезона на кукерските банкети в Симитли

24 септември 2023 07:44   6 коментара   10357 прочита


 

 

Стотици се събраха на празника на кукерската група от Симитли Първи  квартал, 1-ва група, която традиционно организира голям празник за всички кукери, за приятели и гости. 

 

Много сурвакари, роднини и приятели се събраха, за да се забавляват заедно. Оркестър “Живко Бенд” от Сандански се погрижи за доброто настроение на всички присъстващи, а на празничните трапези организаторите се бяха погрижили да не липсва нищо.

 

Празникът на групата уважиха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов и председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров.

 

С празника на кукерите от Първи квартал, 1-ва група приключиха традиционните курбани на кукерските групи в община Симитли. С това се поставя началото на едно от най-вълнуващото време, подготовката за предстоящата Сурва.

 

С много настроение и дълги хора кукерският банкет продължи до късните часове на нощта. 

 

Всяка година на кукерските дефилета групата на Кристиян Качулски и Александър Балабанов представят красиви кукерски костюми, както и разнообразни персонажи. Участниците в групата са пременени предимно като бабугери и старци. Персонажи като булка и младоженец, мечка и мечкар също намират място в групата. Неразделна част от групата е и танцовия състав.


 
Кукерската група е съставена предимно от наследници на преселилите се от село Тросково, които възраждат традицията в квартала и я поддържат до ден днешен.


 
Всяка година, на 1-ви януари, групата спазва обичая Сурва, като се събира и обикаля из целия град, за да прогони злите духове. Десетки домакинства отварят широко своите врати, за да посрещнат сурвакарите, които сурвакат семействата за здраве и берекет през новата година.


 
Групата е участвала във фестивали на Симитли, където печели множество призови награди, както за цялостно участие, така и за отделни атрактивни персонажи. През 2016 година кукерската група взема участие в заснемането на филма „България в четири сезона“.


Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
24 Септември 2023 11:23 | вак
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Т. н. "кукерски банкети" са предизборни на Кмета, ядене и пиене за общинска сметка !


24 Септември 2023 12:04 | Бабуджеров
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

В Симитли живеят с мисълта, че 1-2 пъти в годината ще си сложат кожи, маски и звънци. 1-2 банкета и годината мина. За вечните гости са всички стари и нови сгради по центъра, и множество имоти и земя на починали самотно живеещи и без наследници хора. А и масите са се поразредили от към хора. Павле им отвори очите, за какво иде реч в тази феодална община.


24 Септември 2023 15:22 | vess
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами ----- https://welcome.to/biocom


24 Септември 2023 16:07 | Нинджата
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Браво дедо голем си пак изпитана схема жъта лимонада и потупване по рамото на бабуджерите.


24 Септември 2023 20:46 | наблюдател
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

На снимките само празни маси.


25 Септември 2023 10:21 | saroan
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Нали събраа парите кога се друсаа с козите кожи, като в "Серафино". Ти да видиш що било.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар