ЮЗУ „Н. Рилски“ присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. Карл Казер

05 декември 2019 15:19   5649 прочита


На тържествена церемония днес, ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков връчи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на един от най-изтъкнатите съвременни балканисти и специалисти по история на Югоизточна Европа и Близкия Изток –проф. Карл Казер от Университета в Грац, Австрия.            

Предложението за удостояването с почетното звание на най-голямото висше училище в Югозапада България е наФилологическия факултет и на Правно-историческия факултет.           

 Карл Казер е роден в 1954 г. в с. Пишелсдорф,провинция Щирия, Австрия. През 1980 г. завършва история и славистика вУниверситета Карл Франценс в Гарц със специализация по история на ЮгоизточнаЕвропа. От 1980 г. работи в института по история в Университета в Грац.Хабилитира се през 1985 г., от 1996 г. е редовен професор в Института поистория, а от 1998 г. – директор на Центъра за изследване на балканските общества и култури към университета в Грац. Автор е на повече от 20 монографии за историята на Югоизточна Европа на немски и английски език.С тези думи деканът на Правно-историческия факултет доц. д-р Николай Марин представи новия „Доктор хонорис кауза“ на Югозападния университет.

Той отбеляза още, че проф. Казер е дългогодишен сътрудник и членна редакционната колегия на сп. „Балканистичен форум“, издание на Международния университетски семинар по балканистика към ЮЗУ „Неофит Рилски“. Удостояването на проф. Карл Казерс почетното звание е признание за дългогодишните и неуморни усилия на един изключително авторитетен чуждестранен учен за трайно сътрудничество с Югозападния университет „Неофит Рилски“.

То е признание къмучен, който цени високо работата на българските си колеги и значението на изградените връзки с тях, както и работата с младите хора в науката.Това признание допринася за устойчивостта на вече изградения диалог и ще даде възможност за по-тясно сътрудничество между двата университета и засилване на научния и академичен обмен.В рамките на церемонията, на която присъстваха студенти, преподаватели и докторанти, проф. Карл Казер изнесе публична лекцияна тема: "CulturesintheVisualBalkans:Challenge of the 21st Century?".  

 

 


Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар