ЮЗДП се включвав образователната кампания "Гората и климатичните промени"

14 април 2021 14:27   3021 прочита


На територията на Югозападното държавно предприятие и с участието на експерти по горска педагогика стартира първата по рода си образователна кампания „Гората и климатичните промени“ , предназначена за ученици от първи до четвърти клас. Кампанията е съвместна инициатива на Сдружение „Горичка“ на известната ни тенисистка Магдалена Малеева и Съюза на лесовъдите в България. 

Най-голямата атракция за децата е новият мобилен павилион „Горичка в количка“, оборудван с десетки игри, образователни материали за горите и инструменти за залесяване. Първи взеха участие учениците от основните училища „Васил Левски“ в село Юруково и „Братя Миладинови“ в село Конарско, община Якоруда. През следващите дни горски педагози на ЮЗДП и Регионалната дирекция по горите в Благоевград ще проведат класни занятия и с ученици в основни училища в общините Белица, Симитли, Благоевград и Банско.  

Чрез забавни игри и беседи горските експерти запознават децата с промените в климата, с работата на лесовъдите в грижа за горите, както и с различните видове горски дървета и животни. След класните занимания се провеждат и уроци по създаване на устойчиви на промените в климата гори, като за целта се използват контейнерни фиданки на сухоиздръжливи видове като черен бор и различни видове дъб.

Тръгвайки от най-южната точка на своя маршрут - Якоруда, през следващите седмици образователният павилион „Горичка в количка“ ще посети над 50 училища в областите Благоевград, София, Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Шумен и Русе. Очаква се повече от 1000 деца да се включат в образователната кампания и да бъдат приобщени към каузата и усилията на лесовъдите за опазване на горите и адаптирането им към климатичните промени.

Повече за кампанията може да научите тук: https://vkolichka.gorichka.bg/ 

 

14 април 2021 г.


Още за: гора   промени   ЮЗДП   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар