Внимавайте да не се загубите в района на Паничище !Безумни табели оформиха нов „Бермудски триъгълник“ – (СНИМКИ)

24 юли 2018 09:25   3584 прочита


За уникално безумие сътворено от НП "Рила" сигнализираха читатели. За сбъркани табели в района над Паничище с грешна лятна маркировка, но без доказателствен материал, сме сигнализирани и друг път, но едва вчера семейство, което се е лутало няколко часа потърси сайтът ни за съдействие. С основание, може да се каже, че в Рила вече има нов "Бермудски триъгълник", защото изчезването в този участък е гарантирано.

По европейски проект, отговорниците за планините, вместо да реализират наистина полезна информационна кампания за туристите, всъщност се оказва, че са създали ужасна бъркотия. Бъркотия, която при лошо време със сигурност ще рискува здравето и живота на хилядите туристи, решили да посетят районите на "Пионерска", хижа "Скаквица" и хижа "Иван Вазов". Не е тайна, че преходът до хижа "Иван Вазов" е един от най-тежките въобще в планините на България, а с "указателните" табели на НП "Рила" е и въпрос на оцеляване. А лутането в горите е гарантирано, като допълним, че ще се въртите в кръг, губите физически сили и…най-много да се върнете от изходната си точка, ако все пак сте по-опитен турист. Другият вариант е, да хвърляте "ези-тура" и да се молите монетата да показва правилната посока всеки път.

Табелки указващи маршрутите Скакавица-Иван Вазов и Пионерска-Скакавица са красиво изработени, очевидно по всички изисквания на европейския проект, но… Със сигурност ще решите судоку от най-трудно ниво, но не и да пристигнете в крайната точка, ако следите указателните табели. А те са с истинско "гениално" разположение сочещи в …двете коренно противоположни посоки. Цветовата маркировка е също различаваща се от използваната от години, когато е полагана от БТС, като има и жълта такава, която кой знае къде е, и дали въобще я има.

На разклона, където се разделят пътеките от "Пионерска" за "Скакавица" и от "Скакавица" за "Иван Вазов", по посока на хижа "Иван Вазов" има табелка…"Скакавица". Тръгвайки натам…се озоваваш в хижа "Иван Вазов". Отделно по пътеката "Скакавица" – "Пионерска" има единични табели в правилната посока. Следва обаче поредната грешна табела, която те връща обратно към Скаквица. Връщайки се обаче…отново тръгваш по познатия вече път. Омагьосан кръг! И това е на няколко места по пътеките, т.е. ще вървите и ще се връщате, а крайна спирка няма.

От туристическото дружество в Дупница не скриха, че на няколко пъти са сигнализирали за объркващите табели, които от месеци вдигат кръвното на туристите, загубили часове в лутане, но резултат засега няма. Няма уикенд пък, да няма изнервени туристи тръгнали от хижа "Скакавица", които да не са стигнали до крайната си цел, защото…новите, красиви иначе табели са ги върнали. Така че, през лятото се ориентирайте по наземната маркировка, а през зимата…Господ да Ви е на помощ.

М. Иванов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар