Внимание! В Благоевградска област! Жълт код за опасна жега, ето как да се предпазим

21 юни 2024 06:59   4547 прочита


 
 Днес в някои области в страната отново ще е в сила опасността от високи температури. От картата, публикувана на сайта на НИМХ, става ясно, че за следните области е обявен жълт код за опасно време: 

  

Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол. 

В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Максималните температури ще са 24°-26°.

Как да се предпазим в  горещините?!

Според проучване на американската агенция за опазване на околната среда смъртните случаи, свързани с горещината, убиват повече хора от всяко друго природно бедствие.

В световен мащаб броят на хората, изложени на горещи вълни между 2000 г. и 2016 г., се е увеличил с около 250 милиона, според данни на Световната здравна организация.

СЗО също така съобщава, че докато всички популации са засегнати от екстремни горещини, възрастните хора, бебетата и децата, бременните хора, спортистите, бедните и работещите на открито са изложени на най-голям риск.

Според проучване, публикувано в Lancet, броят на смъртните случаи, причинени от високи температури, се е увеличил със 74% между 1980 г. и 2016 г., което предполага, че причиненото от човека изменение на климата чрез изпускане на парникови газове е причинило повишаването на температурата и смъртните случаи.

Проучването също така посочва, че изключително високите температури са свързани със 17 различни причини за смърт, като кардиореспираторните и метаболитните заболявания са причина за повечето от тях.

ГОЛЯМОТО ЧИСЛО

45.2 градуса по Целзий. Толкова е най-високо измерената температура в България. Стойностите са отчетени в Садово през 1916 г. През 2000 г. на 5 юли рекордът е почти изравнен. В Пловдив са измерени 45 градуса на сянка. Екстремно високи температури са наблюдавани в Сандански – 44.6 градуса, в Русе – 44 градуса, в Горна Оряховица – 43 градуса.

ТОПЛИНЕН УДАР

Топлинният удар е „най-тежката форма на топлинно заболяване“, според Johns Hopkins Medicine. Това се случва, когато тялото вече не може да се охлади, защото изпотяването вече не действа. Температурата на тялото се повишава бързо, до 41 градуса по Целзий в рамките на 10 до 15 минути. Това може да доведе до трайна инвалидност или смърт. Тялото се охлажда при нормални температури чрез изпотяване, уриниране и дишане, но когато влажността се повиши над 75%, изпотяването вече не работи, според проучване, публикувано в American Family Physician.

Симптомите на топлинен удар включват объркване, замаяност, гадене, главоболие, треска, повишена температура, загуба на съзнание, припадък и гореща, зачервена, суха или влажна кожа.

За да предотвратите топлинен удар, Mayo Clinic препоръчва да останете хидратирани, да се предпазвате от слънчево изгаряне, да носите широки, леки дрехи, да не извършвате напрегната работа в изключително горещи дни и никога да не оставяте никого в паркирана кола.

Тези с по-висок риск включват хора на възраст над 65 години, спортуващи на открито, хора, които са внезапно изложени на високи температури, хора без климатик, хора с определени медицински състояния, като сърдечни или белодробни заболявания и хора на определени лекарства, като диуретици, антидепресанти и бета-блокери.

ДЕХИДРАТАЦИЯ

Поддържането на хидратация е един от най-ефективните начини за защита срещу висока температура. Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията поддържането на хидратация поддържа тялото в нормална температура, предпазва гръбначния мозък и други тъкани, смазва и смекчава ставите и освобождава отпадъците чрез уриниране, изпотяване и движения на червата.

Препоръчително е да се хидратирате преди, по време и след излагане на топлина, за да сте сигурни, че тялото се регулира. Експертите препоръчват средният прием на вода за възрастни да бъде между шест и осем чаши вода дневно.

Няколко фактора могат да причинят дехидратация, включително диария, изпотяване от прекалено горещо време или упражнения, треска и повръщане. Въпреки че леката и умерена дехидратация може да се коригира с повишен прием на вода, тежката дехидратация изисква медицинска помощ.

Симптомите на дехидратация, според Cedars-Sinai Medical Center, включват жажда, замаяност, умора, сухота в устата, по-малко уриниране, объркване, мускулни крампи, тъмно жълта или светлокафява урина, сух език или кожа, припадък, замаяност и главоболие. Тъй като симптомите могат да се препокриват с други здравословни състояния, най-добре е да получите диагноза от лекар. Тежката дехидратация е спешна медицинска помощ, лечението трябва да се приложи незабавно. Ако не се лекува, тежката дехидратация може да доведе до бъбречна недостатъчност, увреждане на мозъка, гърчове, кома и дори смърт.

ТОПЛИННО ИЗТОЩЕНИЕ

Топлинното изтощение е „отговорът на тялото на прекомерна загуба на вода и сол“, според CDC, и се случва чрез прекомерно изпотяване. Това обикновено става, когато тялото е изложено на високи температури, съчетани с високи нива на влажност. Симптомите включват учестено, повърхностно дишане, треска, умора или слабост, замаяност, замъглено зрение, подуване на краката, ръцете или глезените, слаб, ускорен сърдечен ритъм, ниско кръвно налягане, гадене или повръщане и прекомерно изпотяване в комбинация със студена, лепкава кожа.

За да предотвратят топлинното изтощение, хората трябва да носят слънцезащитен крем, да се охлаждат на закрито, да спортуват на закрито или рано сутрин, да бъдат хидратирани и да се обличат с подходящи дрехи и тъкани.

 

 


Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар