Внимание! Отровни биберони и канцерогенни играчки плъзнаха на пазара

16 март 2018 10:21   4379 прочита


Председателят на КЗП призова гражданите да подават сигнали, ако имат съмнения за даден продукт

Канцерогенни играчки, опасни биберони, опасност от задушаване – често ли има подобни инциденти? Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов коментира, че на пазара се правят опити за навлизането на всякакъв вид стоки, но имаме системата „Рапекс”.

„Ние сме една от най-активните държави в ЕС за последните години по активност на брой уведомления за опасни стоки”, каза Маргаритов.

„Като външна граница на ЕС сме с отговорността да задържаме такива стоки и партиди на границата. В този смисъл имаме много добро сътрудничество с Агенция „Митници”. По силата на едно споразумение непрекъснато между нас има комуникация. Мисля, че около 400 уведомления само в рамките на една година сме обменили”, заяви Маргаритов.

Той каза, че най-често подобен тип играчки и стоки влизат от Китай, а също и от Турция, въпреки че имало разпространение и от вътрешния европейски пазар.

„През миналата година сме забранили на пазара на над 150 вида стоки”, каза той пред Нова тв и добави, че най-често става въпрос за продукти свързани с отглеждането и възпитанието на децата, като биберони, детски колички, детски облекла с връзки и малки части. У нас особено голям процент се пада на облеклата, където стандартите са най-високи.

Той каза, че най-голям процент у нас, както и в Европа що се отнася до рисковете, са свързани със задушаване, изгаряне и химически риск.

Маргаритов заяви, че КЗП поддържа стриктен регистър на всички опасни стоки, включително и след уведомление от други европейски страни по системата „Рапекс”. Той посъветва хората, които имат съмнение за дадена стока, да подават веднага сигнал. Когато потребителят закупи доказано опасна стока има правото да си върне парите от търговеца, подчерта Маргаритов. Ако са претърпени някакви вреди в резултат на употребата на тази стока, гражданите имат право и на обезщетение. /trafficnews.bg/


Още за: играчки   комисия   защита   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар