Внимание! Линкове блокират дистанционното обучение в платформата TEAMS

07 април 2020 15:21   10374 прочита


Недоброжелатели изпращат линкове, които след като се отворят от ученика, на който са изпратени, външни лица могат да контролират IP-адреса на компютъра, връзката му с интернет, както и да го изхвърлят от интернет пространството - да го банват! Точно това се случва напоследък в интернет пространството, по време на дистанционното обучение, което се провежда от началото на извънредното положение в България.

От няколко дни има подавани сигнали от ученици, които се оплакват от затруднения в часовете при работа в платформата TEAMS - изхвърляне от урок по време на даден час, от спиране на интернет връзката по време на час, от затруднения с влизането в платформата или след като са "изхвърлени" от час и работа в платформата, или пък не могат да влязат повторно. Изпратените линкове, които биват отваряни от учениците заразяват с вирус мобилното устройство или компютъра. IT специалисти препоръчват да се проверят до колко са защитени устройствата и и рутерите, също така до колко е защитена интернет връзката от външна намеса.

Голяма част от децата не са наясно с кибер тормоза и кибер престъпленията, въпреки, че в училище са провеждани разговори по тези теми. Прекъсването на учебния процес в училищата в страната във връзка с въведеното извънредно положение за ограничаване на разпространението на COVID-19 наложи промени не само в организацията и методите на обучение в училищата, но и в графика на учебното време. Това се казва в писмо с препоръки на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев до директорите и учителите за облекчаване на електронното обучение на учениците в периода 13-16 април. В тази връзка от МОН препоръчват в периода от 13 април до 16 април да се разнообразят заниманията и да се предостави възможност за разтоварване на учениците, като в същото време се ангажира тяхното внимание и се осигури спазването на мерките за социална изолация чрез провеждане в електронна среда на различни дейности.

Това може да са занимания по интереси; дейности за обща подкрепа в зависимост от индивидуалните потребности на учениците - например допълнително обучение за преодоляване на трудности и наваксване на пропуски в обучението, индивидуални консултации и кариерно консултиране; обучение по предмети в областта на изкуството, технологиите и спорта, ако обучението по тези предмети е било достатъчно при извънредното положение; виртуално посещение на музеи, гледане и обсъждане на филми с учебна цел, обсъждане и оценяване на екипни проекти; часове на класа или занимания за здравното, екологичното, гражданското и патриотичното образование, за безопасността на движението, за опасностите в интернет; психологическа подкрепа за преодоляване на наложената социална изолация и за подобряване на работата в екип. Всяко училище може по своя преценка да разшири спектъра на възможните дейности, като съобразява дневната ангажираност на учениците да не надвишава четири часа.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар