Вижте прогнозата на проф. Ботев след земетресенията в Гърция, Беласица също е източник на движения

19 ноември 2016 15:07   12943 прочита


Задължително ще има по-сериозни вторични трусове след земетресението в Северна Гърция, но най-вероятно ще бъдат усетени само на територията на Гърция. Това съобщи за "Фокус" проф. Емил Ботев, ръководител на департамента „Сеизмология“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН, по повод земетресението с магнитуд 5 по скалата на Рихтер, регистрирано в Северна Гърция, което се усети доста внушително в Югозападна и Южна България.

„Те ще бъдат с магнитуд около 4 по скалата на Рихтер и дори в Гърция не могат да доведат до сериозно въздействие върху сградите или върху някакви инфраструктурни съоръжения“, обясни той. „Земетресението не е свързано с България и както се вижда не е и много силно.

То е с магнитуд 5 и не е толкова страшно“, уточни проф. Ботев. "Земетресението не е пряко свързано с България, защото движенията, които се извършват още по на юг и са много по-силни в Северно Егейско море, са причина за преразпределяне и в Родопската част. Серес и земите северно от Солун се свързват по някакъв начин с различни планински вериги“, посочи Емил Ботев.

„В случая Серес е със Родопите, от другата страна към Вардарската сеизмична зона отиваме към Беласица, която също е източник на движения. Там имаше земетресение с магнитуд около 5 и нещо през 2009 година, което имаше 2000 след труса, които са с много по-слаб магнитуд и такива, които въобще не се усещат от хората“, припомни проф. Ботев.

М. Иванов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар