/ВИДЕО/ Забраниха продажбата на свинско месо по пазарите в цялата страна

21 юли 2019 09:28   4911 прочита


Българската агенцията по безопасност на храните забрани на фермерските пазари в цялата страна да се предлага прясно свинско месо, месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо. Строгите мерки се налагат, тъй като има нови случаи на Африканската чума по свинете и епизоотичната обстановка е усложнена. Пробите, които бяха взети на 17 юли от домашни свине в Търговище, потвърдиха наличието на африканска чума.

Заразата беше установена и при диво прасе в района на Попово, а общо случаите са 20.

Заболяването е потвърдено още в Русе и Враца. До момента общият брой на огнищата е 16. Най-много те са в Плевен.

От БАБХ информират, че до момента са умъртвени 375 домашни свине.

Загуби до два милиарда лева прогнозира директорът на БАБХ, ако не успеят да овладеят заразата. Д-р Илиев определи ситуацията в страната като тревожна и подчерта, че освен чрез дивите свине заразата се пренася и чрез храната. Проблемът се крие във факта, че вирусът е изключително устойчив и остава в месото до 3-4 месеца, а ваксина срещу заболяването няма.

В световен мащаб заболяването вече е засегнало над 23 държави на 3 континента.

До момента е направено всичко необходимо, за да се попречи на разпространението на заболяването на територията на област Благоевград, съобщават от Областната дирекция за безопасност на храните. Припомняме, че директорът на ОДБХ-Благоевград - М. Бащавелов увери, че няма регистриран нито един случай на африканска чума на територията на областта ни. От институцията призовават хората да спазват наложените ограничения.

Българска агенция по безопасност на храните разпространи и кратък информационен клип за болестта.

Г. Георгиев


Още за: продажба   месо   пазари   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар