/Видео/ Нови проверки в „задните дворове“ в Пиринско във връзка с болестта Африканска чума по прасетата

01 октомври 2019 12:04   7816 прочита


Агенцията по храните започва нови проверки в „задния двор“ в Пиринско във връзка с болестта Африканска чума по свинете. На редовното заседание на Епизоотичната комисия, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов обясни, че са регистрирани сигнали за поява на нови прасета, там, където са мина акцията по умъртвяването им.

„Смущаващото е това, че се появи информация, че в задния двор, където имаме умъртвени животни и подписани декларации от собствениците, е започнала репопулация. Тук се има предвид, че това са стопани, които доброволно са подписали декларациите, умъртвили са прасетата си и са получили 300 лв. за подобряване на биосигурността и дезинфекция. Едно от условията, които включва декларацията, е да не се взимат нови прасета до края на август следващата година“, уточни д-р Бащавелов.

Сигналът е за страната, но на база на него, Агенцията по храните в Благоевград се е самосезирала и започва проверки, там, където е извършено плащане.

По време на срещата областният управител на Благоевград Бисер Михайлов обяви, че добрата новина за тази седмица е, че няма нови регистрирани случаи на Африканска чума в региона. Остават обаче всички профилактични мерки за справяне с болестта, тъй като областта все още попада в трета категория на опасност. „Изпълняват се и мерки, които бяхме набелязали, свързани с почистването на основните пътни артерии на територията на област Благоевград. Надявам се и че с приключването на туристическия сезон в Гърция, значително ще намалят пътуващите туристи, тъй като се смята, че те са един от разпространителите на заболяването“, обясни Бисер Михайлов.

Припомняме, че в Благоевградска област бяха регистрирани три случая на африканска чума. При последният бе намерена дива свиня на територията на Национален парк „Пирин“ в рамките на горските стопанства Разлог и Симитли. Първият случай за областта тръгна от заразено прасе в Кресна. Трупът му бе намерено в близост до река Струма край града. Случаят предизвика паника сред жителите, но в последствие, те доброволно заклаха всичките си прасета в така наречения „заден двор“.

Цвети Иванова

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар