Ќовините на югозападна Ѕългари€
”никален скандал в чалгата! ≈мили€ за  око ƒинев: Ќ€какъв мухльо ме предал!  
   –егистрац舫абравена парола

/¬идео/ Ѕлагоевградчани запалиха свещ и се помолиха за здраве в храм Д¬ъведение ЅогородичноУ на »линден


20 юли 2019 08:56   3206 прочитаЅлагоевградчани от рано започнаха да се събират в храм „¬ъведение Ѕогородично“, за да запал€т свещ и да се помол€т за здраве. ƒнес ѕравославната църква почита паметта на свети пророк »ли€. ¬ храмът бе отслужена и литурги€. ћир€ните се поклониха и пред иконата на —в. »ли€.

ћного православни храмове в Ѕългари€ нос€т името на светеца, особено в ёгозападна Ѕългари€. —в. »ли€ е наричан отще »ли€ √ърмодолец, √ърмоломник, √ръмовник. ¬ народните представи, той препуска по небето със златна колесница от ко€то изпраща огнени стрели. —в. »ли€ е см€тан за най- големи€ библейски пророк. »мето му означава „ репост √оспод툓.

—поред повери€та, на »линден, морето взима най- много жертви. Ќа този ден се спазва строго забраната за работа. ¬ чест на светеца на много места в страната се коли курбан от най- стари€ петел и се изпича погача. —м€та се, че това е празника на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

ѕовод да почерп€т днес имат »ли€, »ли€н, »ли€на, Ѕожко, Ѕожана и техните производни.

„естит празник! ≈кипът на Struma.com ви пожелава здраве, щастие и късмет!

÷вети »ванова

ќще за: литурги€  храм  свещ  —в. »ли€ ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.