/Видео/ 356 проби изследвани за Африканска чума в Пиринско! Резултатът е…

22 октомври 2019 14:54   4186 прочита


Общо 356 проби са изследвани от Областна дирекция по безопасност на храните в Пиринско за болестта Африканска чума. „Резултатът е, че пробите са отрицателни и няма нови случаи на зараза“, съобщи по време на редовната Епизоотична комисия областният управител Бисер Михайлов.

„През изминалата седмица са направени 205 проби от домашни свине, които са заклани и са изследвани за чума и 151 проби от диви свине, също изследвани за чума и трахинела“, допълни директорът на ОБДХ д-р Михаил Бащавелов. Той подчерта, че паралелно вървят проверки по общини дали хората, умъртвили свинете си заради болестта и подали декларация, не са започнали да отглеждат нови в дворовете си. Към момента проверките показват, че няма репопулация на животни в областта. От четвъртък е започнало изплащане на помощта за подобряване на биосигурността и дезинфекция на задните дворове.

В община Симитли средствата са изплатени на 100 % - общо на 78 души с дворове. В община Сандански са изплатени сумите в 9 села с общо 323 двора, като изплащането продължава и днес. „Изплатени са помощите и на 73 двора в Разлог, където кампанията също е приключила. Днес се изплащат средства в Гоце Делчев, а утре и вдругиден - Петрич. В петък ще бъде изплатена помощта в Благоевград“, каза още д-р Бащавелов.

Цвети Иванова

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар