Вековен дъб вади болестите от тялото в симитлийското село Ракитна

03 август 2018 09:20   6878 прочита


Чудодейното дърво на повече от 500 години в симитлийското село Ракитна привлича вярващи от всички краища на страната, че даже и от чужбина. За дъба се носят легенди, но хората са категорични, че това не са просто думи без покритие, а много от тях са успели да намерят изцеление край стъблото и корените му.

Всеки човек, който се докосне до дървото, може да усети енергията му. То отървава душата от зли сили, а тялото - от болести.,пише ретро .бг Най-голямо влияние има върху децата, защото те са с най-чисти души и бързо приемат положителната му енергия.

Всеки, който вярва в чудеса, може да се докосне до дъба и да открие своето изцеление, разказват местните жители на селото. Едно от поверията, което там се разпространява от десетки години, гласи, че вярващите, които пренощуват под дъба в навечерието на Илинден, също ще получат от чудодейната сила. Затова традиционно по това време на годината миряни от цялата страна се стичат към необикновеното място.

Преди 15 години пък местните хора събрали дарения и издигнали параклиса „Св. Илия“ под дебелата сянка на вековното дърво. Тази година там водосвет отслужил отец, а стотици хора през това време прегръщали дъба. С преимущество били децата, които трябвало поне една минута да допират тела до стъблото. След това заболяванията им просто се изпарявали.

Вековният дъб бил голямата гордост на всички от областта, но край селото имали и друга важна забележителност - 22-метров кръст, който пазел всички живущи от беди. Християнският символ бил вдигнат миналата година, като може да бъде видян отдалеч и със светлината си показва пътя към Гърция. Огромната конструкция била поставена точно до паметника на върха, който е символ на свободата на Симитли.


Още за: дъб   болести   Ракитна   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар