Важно! За увеличението на таксите и евроизискванията! Ем. Христов, управител на Учебен център АBC - Благоевград пред Struma.com: Индивидуален подход и часове за всеки бъдещ шофьор би било най-доброто за желаещите да получат книжка

22 март 2019 15:40   12943 прочита


Решение на Министерски съвет за промяна в начина на обучение на желаещите да получат разрешение за шофиране на моторно превозно средство може да доведе до увеличение на таксите. Изискванията идват от Европейската комисия, която цели намаляване на произшествията на пътя и преразглеждане на системата „водач-път-автомобил“, които да доведат до нулева смъртност до 2050 година. По препоръка на ЕС броя на учебните часове за леките автомобили трябва да се увеличи до 50 часа.

Какво обаче смятат от бранша? Разговаряме с управителя на учебен център АВС Благоевград Емил Христов:

Struma.com: Г-н Христов, как ще коментирате едно увеличаване на броя практически часове при желаещите да придобият правоспособност за управление на лек автомобил?

Е. Христов: Решението, за увеличение на часовете по практика, неминуемо ще рефлектира върху цената на курса. Но смятам, че това не е окончателно решение и предстои да разберем скоро резултата.

Struma.com: Според Вас, има ли нужда от залагането на допълнителни часове?

Е. Христов: По мое мнение, това трябва да се прецизира добре и подходът да бъде индивидуален. При някои курсисти- да, необходимо е по- голям брой часове-50-60 например, но при други 30 са достатъчни. Не мисля, че подходът към всички да бъдат с 50 часа, е правилен.

Struma.com: Смятате ли, че инструкторите трябва сами да преценят къде е необходим по- голям брой часове и къде е достатъчно с определения вече брой?

Е. Христов: Абсолютно да. Мисля, че трябва да се даде по- голяма възможност именно инструкторите да преценяват и така да се направи Наредбата. Това са хората, които най- добре могат да оценят кога един курсист, спрямо неговите потребности и неговите индивидуални способности, е готов да бъде представен на изпит по практика. Има курсисти, които усвояват добре материала и още на 20 часа са готови, но има и такива, които на 30, 50 все още не са подготвени. Всеки върви с лична скорост. Не може всички бъдещи водачи да бъдат поставяни под общ знаменател.

Struma.com: Теоретичната част на шофьорските курсове достатъчна ли е?

Е. Христов: Към този момент тя е 40 часа и по мое мнение е напълно достатъчна. Там, където не е, ние сме полагали и допълни усилия и часове. Но теоретичната подготовка по Наредба и изисквания е достатъчна.

Struma.com: Добре ли е формулиран Закон за движение по пътищата?

Е. Христов: Предстои да излезе нов Закон за движение по пътищата и там важни проблеми ще бъдат изчистени.

Struma.com: Все повече ПТП се случват по пътищата днес поради непредпазливост, необмислени действия… На какво се дължи според Вас?

Е. Христов: Това е народопсихология. Разбира се и обучението е важно, но няма как да промениш мисленето на един човек за 30 часа. Самото обучение трябва да започва още от училище. Няма как един човек, който идва на 18 години, с формирано мислене, психика, да бъде променен. За съжаление, колкото и да обучаваме водачите, излизайки на пътя, те започват да взимат лошия пример на останалите водачи. Това означава, че всеки един човек трябва да помисли и със своето поведение да дава добър пример на останалите. Всеки трябва да носи отговорност!

Struma.com: Какво ще посъветвате начинаещите шофьори?

Е. Христов: На първо място да подхождат отговорно към учебния процес, защото шофирането е приятно, но отговорно- за собствения живот и здраве, както и за това на останалите участници в движението. Най- важният изпит ни е, когато вземем книжка- пред обществото.

Ц. Иванова

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар