Важно за планинарите! Започва ремонт на заслон "Кончето" в Пирин

17 юли 2018 13:17   5978 прочита


Кампанията организирана от Асоциацията на планинските водачи в България приключи с успешен край. През 2016 година планинарите започнаха акция по набиране на средства за подмяна на заслон Кончето в Пирин планина с нова постройка. Организаторите са събрали сумата необходима за изграждане на заслона и транспорт до х. Яворов, имат всички необходими разрешения за поставянето на новата постройка. Остава да се осигури хеликоптерен транспорт от хижата до ръба.

Ако всичко се случи навреме, през м. август 2018 новият заслон ще бъде на мястото си, а от малката дървена кутийка ще остане само мил спомен. За последно заслонът е ремонтиран с доброволен труд през 2009 година.

В сегашното си състояние заслонът е пригоден най-вече за аварийни ситуации, но желаещите да нощуват на 2700м растат правопропорционално на популярността на съседния ръб Кончето (известно място за планинарско селфи сред прохождащите туристи). С оглед на предстоящите дейности, от Асоциация на планинските водачи предупреждават, че заслонът няма да се ползва от 1 август до 15 септември.

Марти Иванов


Още за: кампания   водачи   подмяна   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар