Важни новини за отпуските и извънредния труд от социалното министерство

22 февруари 2020 11:22   7795 прочита


Социалното министерство предлага работникът да има право на платен годишен отпуск след 4 месеца стаж, а не както досега – след 8. Това заяви социалният министър Деница Сачева на семинар в Банкя.

Целта е да се гарантира отпуска на хората, които постъпват на работа за първи път, обясни Сачева. Друга промяна в Кодекса на труда, която министерството предлага, е намаляване на максималния период от 6 на 4 месеца за изчисляване сумарното работно време.

Предлага се още да се увеличи извънредният труд от 150 на 300 часа годишно, но само, ако има постигнато съгласие между синдикатите и работодателя, уточни социалният министър. Ще се повишат санкциите при повторно нарушение на работодателя при недеклариран труд. Ще се установи санкция при 3 и повече нарушения на работодателя в последните 3 години, посочи Деница Сачева. До края на март ще бъдат предложени за обществено обсъждане конкретните предложения, подчерта тя.

Продължават срещите с Комисията за финансов надзор и частните пенсионни фондове за промените в Кодекса за социално осигуряване, касаещи изплащането на вторите пенсии. Социалното министерство предлага няколко различни продукта за изплащане на парите от втория стълб.

Единият вариант е пожизнена пенсия, която пенсионерът може да получава, ако парите, натрупани в индивидуалната му партида позволяват месечният размер да не бъде по-малък от 15% от минималната пенсия за стаж и възраст. Ако натрупаната сума в партидата е недостатъчна, пенсионерът ще може да си избере средствата да се изплащат разсрочено или еднократно. Еднократно можете да получите парите си от индивидуалната партида, ако натрупванията в нея са по-малко от трикратния размер на минималната пенсия,пише блиц.бг.

Първите лица, които ще получат втора пенсия са жените родени през 1960 г. Те са около 20 000, посочи министърът. 1800 от тях са прехвърлили индивидуалните си партиди от частните пенсионни фондове в НОИ. Първите мъже, които ще вземат втора пенсия ще навършат нужната възраст за пенсиониране – 64 години и 7 месеца през 2024 година.


Още за: Сачева   Банкя   семинар   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар