Новините на югозападна България
Бърза пица с яйца  
   РегистрацияЗабравена парола

В ЮЗДП се проведе работна среща по темата за африканската чума


19 юли 2019 15:15   4011 прочитаМерки в няколко посоки бяха обсъждани днес на работно съвещание в Югозападното държавно предприятие в Благоевград В работната среща участваха ръководителите на 40-те държавни горски и ловни стопанства. Решено бе да се организират срещи с кметове и областни управители за подоготовка на места за изкопаване на ями за загробване на заболели животни. Също така предстоят и срещи с всички ловни сдружения на територията на югозападното предприятие.

Първо с цел разясняване проблемите при възникване на огнища на африканска чума, второ – да се активизи така наречения подборен отстрел, с цел регулиране запаса на дивите свине, който е доста висок на територията на почти цялото предприятие. Третият момент е да се организира превозване на отсреляните диви свине, тяхното съхранение, вземането на проби, изследването на проби.

В Благоевградска област и цялото Югозападно държавно предприятие все още няма установени огнища на заболяването, което осигурява необходимото време за реакция в посока предотвратяване възможността това да се случи. В страната огнищата са около 16 на домашни прасета и 16 огнища на диви свине.

Подборният отстрел ще бъде по действащата заповед на министърът на земеделието, храните и горите Танева - 50 лева на отсреляна свиня и 100 лева на вълк. Където се установи положителна проба за африканска чума, болното животно ще се заплаща по 150 лева. Като поемайки разходите за транспорт и съхранение, ако пробата е отрицателна и отстреляното животно е здраво, съответния ловец или дружинка ползва месото.

Още за: ЮЗДП  среща  чума Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.