В класните стаи маските няма да бъдат задължителни  

12 септември 2020 06:40   7 коментара   4596 прочита


 

Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на образованието Таня Михайлова пред БНТ. 

Тя обясни, че все още се уточняват наредбата и подзаконовите актове, с които родителите могат да поискат децата да бъдат на дистанционно обучение за определен срок от време. 

Междувременно, в навечерието на първия учебен ден, в училищата текат последни приготовления за спазване на изискванията на Здравното и Образователното министерство. Регионалните здравни инспекции ще правят проверки на случаен принцип или при подаден сигнал за нарушение.,пише днес.бг  

"Маските по принцип като изискване и всичко, което е свързано със здравословните условия, е изискване и на Министерство на здравеопазването. Но що се отнася до класната стая, маските не са задължителни. Аз мисля, че дори и ние трудно бихме издържали 6 часа в една класна стая с маска", заяви Михайлова. 

С промените в закона за предучилищното и училищното образование от една страна по принцип се дава възможност за обучение в електронна среда от разстояние в случаи на дни, които са обявени по обективни причини за неучебни, каза тя. 

Също така се дава възможност за ученици до 30 дни по здравословни причини да участват и да се включат в такова обучение, но във връзка с пандемията я има възможността за повече от 30 дни ученици, които съответно родителите им заявят желание или те самите да се включат в такова обучение, но условията са няколко - на първо място по здравословни причини - на детето и към членове на семейството, с които живее. Това е безусловно, разрешава се от самия директор", каза зам. -министърът на образованието. 

Дава се възможност и на тази група родители, съответно ученици, да заявят своето желание, но тук вече имаме разрешителен режим, който ще минава и през Регионалното управление на образованието, за да може да се прецени дали има тези условия, дали наистина се налага, дали ученикът има отношение и към образованието, защото ние трябва да сме максимално обективни, за да разрешаваме такава възможност. 

Министърът на образованието каза, че в условията на пандемия възрастова граница не е поставена, защото "това е дневна форма на обучение, но просто разликата е, че в електронна среда, от разстояние, в този случай учениците няма да променят формата си на обучение, те ще се водят ученици на училището, на този клас". 

Началниците на регионалните управления и самите директори са информирани, че всички родители, които заявяват своите намерения, трябва да бъдат съответно приети тези заявления, да се обработят, за да може и самото училище да знае, защото трябва едно технологично време. 

"И днес могат да подават тези заявления, на този етап заявлението е в свободна форма, те просто само трябва да заявят своето намерение", каза Михайлова. 

Личните лекари не са тези, които освобождават учениците, отбеляза тя. 

Заместник-министърът на образованието не категоричен, че ученикът не се включва в учебния процес, ще трябва да се върне в дневната форма на обучение. 

 

7 коментара
12 Септември 2020 09:29 | Един Друг
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Къде е логиката лъжливи боклуци? Само дебили като вас още се връзват на лъжата Covid-19. Ако някой ученик има ХРЕМА то в затворено помещение ще зарази всички без изключение дори всички да носят ПАРЦАЛКИ на лицето - ТОВА НЕ ПОМАГА. Вашата пропаганда твърди, че има смъртоносен вирус който не се потвърждвава с нищо освен с фалшиви тестове. Вашата пропаганда твърди, че парцалки на лицето ще ви спасят от този смъртоносен вирус на открито. А в същото време МАХАТЕ парцалките на лицето в затворени помещения където дори ХРЕМАТА се разпространява за отрицателно време и заразява всички (парцалките не помагат). ПРОТИВОРЕЧИТЕ СИ ЗАЩОТО ЛЪЖЕТЕ И САМО ДЕБИЛИ КАТО ВАС САМИТЕ СЕ ХВАЩАТ НА ТАЗИ ЛЪЖА. А МАХНАХТЕ ПАРЦАЛКИТЕ ОТ ЛИЦАТА НА ДЕЦАТА В КЛАСНИТЕ СТАИ ЗАЩОТО РОДИТЕЛИТЕ ЩЯХА ДА ВИ ИЗМЕТАТ ОТ ВЛАСТА С ТЯХНОТО НЕДОВОЛСТВО.


12 Септември 2020 10:49 | Ттт
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Много правилен коментар! Съгласен съм. Страшния вирус, който с маска, топла вода и сапун ще го убиеш, те децата цяло лято са заедно по басейни, на двора, карат колелета сега в класната стая ще се заразят, морбилите да не би да са по малко опасни


12 Септември 2020 10:52 | ББПП
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Много ми е чудно, дал си положителен тест, но нямаш никакви симптоми, като те сложат под тъпата карантина за 14 дни и си седиш изолиран в къщи, и не се лекуваш с нищо, след тия 14 дни излекуван ли си? И пак дадеш положителен тест и за още 14 дни в къщи, така може да си изкараш цела годин! След тази 14дневна карантина излекуван ли си, някой ако може да ми разясни?


12 Септември 2020 15:46 | До ББПП
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Има хора дето си правят по 5-6 пъти тестове и веднъж са заразени, след това здрави и отново заразени и отново здрави.. всичката тази лъжа се държи на фалшиви тестове, купени лакейски правителства и грозна медийна пропаганда. Нито един научен институт, лаборатория не е доказал съществуването на вируса Sars-Cov-2. В едно списание имаше публикация където уж някъде в някаква лаборатория са открили този вирус, но те не съумяха да докажат неговото съществуване, да покажат пред научната общност вируса. Дори СЗО която е марионетъчна организация, дори те не твърдят, че съществува този вирус. Ще кажете а защо тогава продължава всичката тази лудост? Защото това не е вирусна а Политическа пандемия, продажните правителства получиха команда да спрат икономиките на своите страни, разбира се срещу заплащане (смъртоносният вирус е прикритие), а против правителството не може да тръгнеш защото то има лостове на въздействие и контрол върху народа: репресивни органи (полиция, данс..), глоби и арести.


12 Септември 2020 16:56 | ББПП
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Много правилно, и аз съм на същото мнение, просто исках да разбера само аз ли така мисля


12 Септември 2020 18:57 | Павле
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Подкрепям Ви.


14 Септември 2020 08:23 | ...
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Няма какво да се изяснява ... всеки гледа да оскубе кокошките. Актовете написани последните 4 месеца са за милиони, т. е даваме милиони не получаваме нищо... много е удобно така за някои шкафчета
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар