В Ин витро клиника N 1 в България, Медицински Център Афродита-побеждават и спонтанните аборти

25 юни 2021 17:42   13510 прочита
Д-р Станулов
Д-р Станулов


Д-р Станулов

Бременността е един от най-прекрасните периоди от живота на една жена. Разбира се той изисква повишено внимание и специални грижи за здравето на бъдещата майка и носеното от нея дете. Често по време на бременност, настъпват ситуации, които при правилна и своевременна пренатална грижа биха могли да бъдат избегнати. За да научим повече за пренаталните грижи и тяхното предназначение, имахме честта да разговаряме с един от най-добрите специалисти в България по Пренатална и Репродуктивна  медицина – Д-р Георги Станулов.

Др Станулов води класацията за най-търсените акушер-гинеколози в страната ни. През годините името му се налага и в реномирани клиники извън България – Великобритания, Австрия и Гърция. След ценния опит, който успява да натрупа в чужбина, той се присъединява към екипа на Медицински Център „Афродита“ – най-големият център за регенеративна медицина у нас.  По данни на Фонд Център за Асистирана Репродуция, МЦ „Афродита“ е ин витро клиниката с най-голяма успеваемост, изчислена от брой раждания от ин витро процедури за последните три години. Преди дни МЦ „Афродита “ беше наградена за „Ин витро клиника на годината“. Клиниката има многобройни номинации и награди както в България, така и в чужбина, които гарантират качеството на предлаганите процедури и услуги.

Д-р Станулов, Вие сте доказан специалист с дългогодишен опит в областта на асистираната репродукция, каква е причината да изтъквате важността и на пренаталната медицина?

-През цялата си кариера, съм целял винаги да удовлетворявам нуждите на семействата с репродуктивни неуспехи. Стремял съм се да всяко семейство да добие така желаното дете. За мен е чест, да заявя, че с помощта на екипа на МЦ „Афродита“, успяваме да достигнем до раждане дори при двойки, на които е било заявявано в други лечебни заведения, че това е невъзможно. Имаме пациентки, които с цената на големи усилия са достигнали желаната бременност, но които по различни причини са загубили плода си. Именно раждането на дете е целта, която си поставяме при следващата бременност. Задължението да даря дълго чаканото дете и на тези изстрадали семейства е главната причина да се занимавам с пренатална медицина. 

Как дефинирате пренаталната медицина?

-Това е дял от медицината, в който се поставят на фокус най-малките ни пациенти, тези, които не са още родени. Пренаталната медицина се занимава с грижите за развитието на нероденото още дете в три периода. Първите две седмици след зачатието, са известни, като герминативен стадий. От третата до осмата седмица е ембрионалния период. След деветата седмица и до раждането - фетален период. Аз поставям акцент на първите два стадия.

   Специалистите по фетална медицина, която е част от пренаталната медицина, обикновено просто откриват вродените дефекти при плода. Смятам, че първите два стадия в развитието са много по-важни, защото тогава се формира организма и е възможно да се предотвратят тези дефекти. Красноречив е примерът със заболяване на име „Spina bifida“. Когато специалист по фетална медицина го открие, вече е твърде късно за лечение. Това е задачата на пренаталната медицина. Доказано е, че при прием на адекватно подбрана и оптимално дозирана фолиева киселина: Spina bifida може да бъде предотвратенa. Защо да се налага да абортираме болния плод, когато е много по-хуманно просто да му помогнем да се развие по правилния начин.

В какво се изразява пренаталната грижа?

- Пренаталната медицина е цял раздел от медицината, задачата на когото е да подготви по най-добрия начин бременната жена за да може  да приеме ембриона и до термин да износи плода. Когато това се налага на помощ се притичат представители на различните медицински специалности, но акушер-гинекологът специалист по пренатална медицина е основната фигура особено при решаването на сложните случаи.

Например когато се налага реконструкция на вродени или придобити аномалии на женската полова система, при подготовката за бременност. Важна роля вземат и други специалисти: генетици, ендокринолози, имунолози, психолози, нутриционисти, а при специфични заболявания на майката - всички останали медицински специалности. Винаги обаче акушер-гинекологът е отговорен за решаването на проблема. 

Кое е най-важно за качествената пренатална грижа, според вас?

-Цялостен поглед и комплексния подход към всеки проблем на пациентката. Няма два еднакви случая. Индивидуалният подход е задължителен и това е особено важно при най-трудните случаи. Повтарящите се спонтанни аборти и многобройните неуспехи при ин витро са сред най-сложните проблеми пред акушер-гинеколозите днес. Прекрасно е, че в днес разполагаме с богата гама от интервенции и изследвания, чрез които да осигурим на родителите дълго чаканото раждане. В МЦ „Афродита“ , пациентите са обгрижвани от водещите специалисти, които са не само изключителни в сферата на ин витро, но и са се доказали в операционната, постигайки успех в лечението на значителен брой жени.

Коя е най-важната цел за Вас в професионално отношение? 

-За мен крайната удовлетвореност  е пациентката да излезе от родилния дом със здраво дете. Достигането до бременност, била тя и клинична не е достатъчно. За пълно щастие в семейството, задачата трябва да се изпълни до край.  Професионалната ми цел е намаляването, а в бъдеще и изкореняването на тежките болести, които могат да се предотвратят, с помощта на адекватна пренатална грижа. 

Сигурен съм, че до 2030г, каузата, която ние всички в Медицински център  „Афродита“ сме си поставили – ще се реализира, а тя е да направим София част  от групата на най-развитите градове в сферата на  регенеративната медицина в света.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар