В Банско дават старт на най-масовия старт по ски алпинизъм на Балканите

03 април 2019 12:11   2741 прочита


Тази събота ще бъде старта на традиционните приятелски състезания по ски алпинизъм в Пирин планина за купа "Николай Проев - Пройката". Това е един от най- масовите стартове по ски алпинизъм на Балканите. В петък от 18:30 до 20:30 часа ще се проведе регистрацията на състезателите в Ски училище „Банско- Спорт“, което се намира на ул. ” Найден Геров” № 5. Официалният старт на събитието е от 07:30 часа в местността Шилигарника. Награждаването е същият ден от 18:00 часа пред паметника на Н.Проев – Пройката.

Състезанията по ски-алпинизъм в България имат точна рождена дата. Това е 04.04.1968 година, а мястото - Пирин планина . Състезанието се провежда в рамките на зимната републиканска алпиниада състояла се от 31.03 до 05.04.1968 с център х.Вихрен. През 2000 година пиринското рали е възстановено по инициативата на един от най-добрите състезатели в тази дисциплина - Николай Проев - Пройката. Началото е трудно - състезанието е загубило много от популярността си. Ентусиазмът на организаторите обаче дава резултат и само за няколко години то се превръща в най-популярното и масово зимно събитие.

През 2011 Пройката загива на слизане от вр.Чако в Непалските Хималаи. Оттогава до сега организатор на състезанието е сдружението носещо неговото име.

Ц. Иванова


Още за: Банско   старт   алпинизъм   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар