Усилена работа по укрепването на срутищата по пътя за Рилския манастир

01 август 2020 15:16   1873 прочита

 
Продължават строителните работи по укрепването на срутищата в 250-метровия участък при 27-ми километър на третокласния път III-107 Кочериново - Рила - Рилски манастир, съобщават от АПИ. През юни се извършиха подготвителни дейности преди стартирането на същинската укрепителна работа, а от АПИ тогава съобщиха, че, за да не се затруднява трафикът към Светата обител, строителни дейности няма да се извършват след 13 ч. в петък и в почивните дни - събота и неделя, както и на официални празници.

Репортер на struma. com видя обаче, че това не се спазва и по трасето се работи усилено. Въпреки това, движението в района се осъществява нормално, а трафикът в съботния ден бе интензивен. Безпроблемно е преминаването на моторните превозни средства при извършването на аварийно-възстановителните работи и колите се пропускат чрез светофарна уредба. 

От АПИ съветват шофьорите да карат внимателно, да спазват поставената сигнализация и ограничението на скоростта от 40 км/ч, тъй като преминават през участък в ремонт. Укрепителни дейности се извършват от "Автомагистрали" ЕАД. Дружеството ще работи максимално мобилизирано, за да може те да завършат колкото се може по-бързо и по третокласния път, който е основна връзка за Рилския манастир, за природните забележителности и туристическите обекти в околността, да се пътува удобно и безопасно.

Техническият проект предвижда в 250-метровия участък от км 27+600 до км 27+850 да се изгради укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4, 1 м, която да поеме натоварването на част от срутищното тяло и да то бъде подсилено с микропилоти и анкери.

За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската ще бъде положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа, закрепването на която ще се осъществява със стоманени анкери и монтажни скоби. Ще бъде извършен и хидропосев и ще се изгради предпазен отводнителен окоп. Ремонтните дейности предвиждат възстановяване на пътната настилка, както и пълно изграждане на пътната конструкция в дестабилизирания участък. Той ще бъде с нова ограничителна система /мантинела/ и маркировка. 

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов настоя да се вземат незабавни мерки за опасното свлачище по пътя за Рилския манастир. „40 километра път като слънце сме направили и това свлачище дава възможност да ни коментират, да ни критикуват и много ме ядосва. Другата седмица искам да почне да се прави", каза при едно от посещенията си на Светата обител през юни той. 

Г. Георгиев 


Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар