Ученици правораздават в Дупница

16 юни 2024 09:03   2968 прочита


 

Наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и „глоба“ в размер на 500 лв., по отношение на обвиняем за управление на МПС след употреба на наркотични вещества и без свидетелство за правоуправление, определиха ученици от СЕУ "Св. Паисий Хилендарски" - Дупница. Ученици от 11- те класове, с учителя по история и цивилизация Маргарита Сапунджиева участваха в симулативен процес, организиран от Районен съд Дупница и Районна прокуратура Кюстендил, т. о Дупница, като част от Ден на отворени врати и Образователната програма на ВСС и МОН - „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, за учебната 2023/ 2024 г. 
Ментори на учениците бяха съдия Страхил Гошев, районния прокурор Албена Разсолкова и прокурори от прокуратурата в Дупница. Децата влязоха в ролите на съдии, прокурор, подсъдим и адвокат, свидетели- полицейски служители, лекар от Спешна медицинска помощ, приятелката на подсъдимия, както и вещо лице – съдебен токсиколог от ВМА – гр. София. 
„Някои от децата влизат за първи път в съдебната палата. Приеха с интерес ролите си. Наблюдава се едно положително отношение на учениците към нашата работа. На всички ни е ясно колко са застрашени младите хора, от средата в която живеят и опасностите, която тя крие за тях. Нарочно сме подбрали актуален казус, с управление на МПС от лице, което е осъждано, неправоспособен водач, употребил наркотици. Надявам се това да повлияе поучително и да обмислят бъдещите си действия“, коментира съдия Страхил Гошев от РС – Дупница. 
„Много се надявам се, че днешния симулативен процес ще бъде от изключителна полза за учениците. Те ще научат как се дават показания, как се дължи уважение на съда, на прокуратурата, как едно лице нарушило закона ще получи наказание. Ще направят за себе си равносметка. Трябва да внимават с кого излизат и с кого дружат. Наркотиците в момента са изключително разпространени. Ние правим каквото можем като институции, но и обществото трябва да се включи. Децата трябва да стоят далеч от наркотиците“, коментира районният прокурор Албена Разсолкова. 
Всички участници в Симулативния съдебен процес получиха като подарък Конституцията на Република България, образователни материали и специалната брошура на Районна прокуратура Кюстендил - „Животът е безценен! Не го заменяй за дрога! “. 


 


Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар