Ученичка от ЕГ впечатли с есе вицепрезидентa Илияна Йотова

01 март 2019 11:58   4372 прочита


За проблема с нарастващата агресия сред учениците разговаря на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова с Моника Митова – победител в инициативата „Посланик за един ден“. Моника е ученичка в 11-и клас в Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“, Благоевград. Мечтае да стане дипломат.

Инициативата „Посланик за един ден“ се провежда от посолството на Великобритания в България. Поводът за нея е Международният ден на жената 8 март. Победителките – на възраст от 15 до 19 години, са селектирани след конкурс с есе на тема „Как бих използвала силата си на личност, за да променя света“. Тази година вицепрезидентът Илияна Йотова се включи в инициативата, като избра своя победителка.

Потъпкването на основни човешки права бе основна тема на разговора между вицепрезидента и Моника. Те обсъдиха причините за агресията и тормоза в училище, както и възможните начини за тяхното преодоляване. Двете изтъкнаха семейната среда като един от най-важните фактори за възпитаване в добродетели.

В есето си Моника споделя, че би използвала влиянието си на посланик, за да организира инициативи в училищата в България, които да учат на морални ценности, да дават широко познание за света.

Заедно с екипа на вицепрезидента Моника проведе среща с ученици от Обединено училище „Св. св. Кирил и Методий“, село Априлово, община Горна Малина. Директорът Павлина Стоименова сподели опита си с проблемите, свързани с обхващането на децата от малцинствата в образователната система. Заедно със социален работник и медиатор всяка сутрин учителите събират тези ученици от домовете им, за да дойдат на училище. Необходима е много работа с родителите, които да бъдат убедени в необходимостта децата им да посещават училище.

Чрез игри, снимки и видеоклипове Моника изпрати своите послания към учениците, предимно от начален етап – за това колко са важни образованието, учението и многото знания, за толерантност към всички, независимо от техния етнос, религия, възраст, пол, социално положение, за непримиримост към агресията между хората и тормоза в училище.

Марти Иванов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар