Три златни и един сребърен медал спечелиха самодейците от с. Баня

04 юли 2018 09:58   3203 прочита


Фолклорните състави при НЧ „Просвета-1908”с. Баня, общ. Разлог взеха участие в Десетия юбилеен Европейски шампионат по фолклор „Euro Folk 2018“. Събитието се провежда в Поморие, Несебър и Свети Влас в периода от 28 юни до 8 юли 2018 година. Обаятелните пирински гласове заплениха както публиката, така и журито. Самодейците от с. Баня за пореден път показаха любовта си към фолклора и завоюваха 3 златни медала - за изпълненията на мъжката и женската фолклорна група. Детска фолклорна група "Пиринска фантазия" също се окичи със златото. Сребърен медал за изпълнението си получи дуета на Соня Чобанова и Янка Топузова.

На този шампионат участват всички колективи, които с досегашните си участия във фестивалите на Музикални празници „Евро фолк”, са показали, че изпълненията им са на европейско ниво.В рамките на Музикални празници „Euro Folk”, под егидата на Европейска асоциация на фолклорните фестивали - EAFF се провеждат 450 фестивала в 39 държави.

„На фестивала се чувстваше една тържествена атмосфера, изпълнена с много емоции. Потопихме се в пъстра палитра от багри, песни и танци, която показа както идентичността на всяка фолклорна област и държава, така и единството, което може да се постигне чрез фолклора, който ни обединява и носи вековната история и традициите ни!“ - коментира председателя на НЧ „Просвета-1908“ Маргарита Рачева.

Мая Кирилова


Още за: състави   фолклор   събитие   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар