Три тежки инцидента с влакове в Югозапада за 4 години по чудо се разминаха без жертви

24 ноември 2018 11:53   8236 прочита


Три са най-тежките инцидента с влакове в Югозапада, всички те са станали през последните четири години, по чудо при тях няма жертви, две от тях се дължат на непредвидими фактори, само едната е в резултат на човешка грешка. Последната катастрофа стана в понеделник към 19 ч. на изхода на Кресненското дефиле, когато локомотивът на пътническия влак Петрич-Благоевград дерайлира, след като се блъсна в паднали на релсите скали.

При тази катастрофа имаше най-много ранени-осем, точно три дни отне отстраняването на аварията. Ранените пътници бяха изведени от вагоните до линейките, намиращи се на ГП Е-79 от познаващи района пътници и спасителите-пожарникари, пише БГНЕС. Това стана по пътеката след правия тунел в дефилето. В интерес на истината това бе най-благоприятната развръзка, тъй като ако огромният скален къс с маса над 50 тона се бе откъснал и паднал от 20 метра не минути по-рано, а когато преминава влакът, би го изхвърлил направо в река Струма, течаща на 20 метра по-ниско от жп-линията. Втората тежка катастрофа стана също с пътнически влак, който се удари в паднал на релсите ТИР, това стана към 17 ч. на 11 декември 2014 г.

Полски товарен автомобил, превозващ мандарини се движи по Е-79 от Благоевград към Дупница. На 500 метра преди с. Мурсалево от десния скат се свлича камъни и пръст, за да избегне сблъсъка, водачът завива рязко наляво и от 5 метра височина пада върху жп-линията Кулата-София. Товарният автомобил къса контактната мрежа, която е само на метър под нивото на пътя, там няма мантинела. Минута-две след падането на ТИР-а върху релсите, в него се блъска мотриса „Дезире”, с пътници. От удара се разлива горивото на товарния автомобил, което се възпламенява от скъсаните проводници или искра при сблъсъка. Изгаря предната част на мотрисата и целия товарен автомобил.

Двамата водачи на полския ТИР успяват да излязат почти невредими, а машинистът на влака извежда пътниците. Според публикации в медиите, той е същият, управлявал и локомотива при катастрофата от 19 ноември. Ремонтът на трасето трая 2-3 дни. Впоследствие скатът бе укрепен с високоякостни мрежи, а между Е-79 и жп-линията бе поставена двойна мантинела.

Третият инцидент става с товарен влак в мразовитата нощ на 23 януари 2016 г. на влизане в гара Дупница. На влака при спускането от гара Делян към Тополница и Яхиново, отказват спирачките. Това е заради температурата от минус 15 градуса. По инструкция, преди да започне спускането, машинистът трябва да провери дали спирачките на композицията действат. Дали това е направено не стана ясно, но влакът набира огромна скорост по наклона към Дупница, и на завоя преди самата гара дерайлират 8 вагона. Съборени бяха няколко стълба на контактната мрежа, а събирането на разпиления товар от цимент и други строителни материали, както и ремонтът на коловозите отне близо седмица.


Още за: инцидент   влакове   фактори   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар