Трапезата за Великден ни излиза солено, пригответе си няколко стотачки за празника

28 март 2023 06:41   5131 прочита


Няколко стотачки излиза трапезата за  Великден тази година. Проучване на цените сочи, че поскъпването на основните продукти, с които традиционно посрещаме празниците е около 60 процента, в сравнение с миналата година. В сумата са включени агнешко, яйца, козунаци, салата, напитки и лакомства. 
Най-много са поскъпнали яйцата, козунакът и зеленчуците. Цената на българските козунаци варира между 4- 6 лева по магазините в Благоевград, а навлизащите, у нас традиционни за Италия козунаци- панетоне и коломба достигат до 17 лева за опаковка 500 гр. 

Яйцата от средна цена от 30 ст. за брой в момента се предлагат по 50-60 ст. в магазините и по пазарите в областта. 

При агнешкото също има увеличение, като в момента цените му варират от 22 до 26 лева в зависимост от това дали е бут или плешка. замразеното агнешко е малко по-евтино. Комплектът за супа или дробсарма струва по 10-14 лева за кило. Марулята е на цена от 1, 20 до 1, 40 лв, но може да достигне и до 3 лева, в зависимост от размера и.

Доматите, които са внос от Турция, Испания, Гърция и Македония, се предлагат от 3, 50 до 6, 50 лв. за килограм. Краставиците са на цена от 3, 50 за килограм, като на пазара вече има и родна оранжерийна продукция. Като прибавите към трапезата за празника безалкохолно, лакомства, някакви сладкиши и цената на трапезата за празника излиза солено. Така че пригответе си около половин минимална заплата, за да посрещнете Великден както подобава. 


 
 


Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар