Титани бродили преди 15 века край бобошевското с. Пастух

21 февруари 2016 14:28   6024 прочита
Храмът
Храмът "Света Троица".


Храмът "Света Троица".

Легенда за хора с гигантски ръст битува в село Пастух, община Бобошево, скелетът на един от тях е открит при прокопаване на канал пред малък параклис.

Храмът „Света Троица” се намира край помпената станция на завоя на река Струма в село Пастух. Строен е в периода XVI-XVII век, размерът му е 7.50 на 3.50 метра, вътре имало стенописи, от които днес са останали само фрагменти. Последно, през 1980 година стенописите са били консервирани, но вече се рушат.

На хълма срещу село Пастух в периода IV-VI век е съществувало късно антично селище, обитавали го представители на тракийското племе пеони, били се на страната на Троя. Отдавна се знае, че в района на Пастух в древността е обитавано от мъже с гигантски ръст, счита се, че това били прочутите войни пеони. В селото са откривани десетки скелети на хора с ръст над 2 метра, но те не са били проучвани от специалисти. „Когато са копали е открит скелет на човек висок над 2 метра, част от костите се пазят в сандъче в параклиса”, каза пред Бгнес човек от вилното селище край Пастух.

„Районът на параклиса се наричал „Селище” бил е извън крепостта на върха горе. Когато са копали някъде през римско време са открити кости. Те са на дете, част от тях се пазят в параклиса”, пояснява пазачът на помпената станция, отстояща на 30-на метра от параклиса.

Костите, които се пазят в храма. / Бгнес

„Когато копали дълбокия канал от помпената станция, са открили кости от подбедрицата на много висок мъж, явно тук е било гробището на обитателите на крепостта”, добавя пазачът. Така, че легенда на открития скелет на гигант край Пастух я има, съвсем нормално е тя да се разказва различно от всеки. Както кой какво е чул от предците си, но според енциклопедиите, село Пастух в древността е обитавано от хора с доста по-висок ръст от останалите. Дали това са потомци на тракийските войни, едва ли има кой да каже, след като проучвания не са правени от специалисти-антрополози.

Самият храм е покрит с обрасли с мъх каменни плочи, зидан е от големи камъни, над входа има нов стенопис. Вратата на храма се затваря с райбер, всеки може да влезе и запали свещ. В олтара има поставени малки икони, от двете му страни личат рушащите се стенописи. Вдясно от олтара има сандъче с малък детски череп, той е на въпросното дете, чийто останки са открити при строежа на параклиса. Скелетът на открития гигант си остава мистерия, но легендата продължава да се разказва.

 


Още за: пастух   титани   легенда   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар