Свлачище тормози жителите на сатовчанското с. Плетена

20 март 2018 13:21   4956 прочита


В село Плетена, община Сатовча се активизира свлачище, което застрашава живота на хората. През последните няколко дни има непрекъснато движение на земните маси, а къщите в района продължават да се напукват. Хората не спят, притеснени от това, че свлачището е активно, заради проливните дъждове през последните дни.

Влияние на свлачището оказват различните температурни амплитуди, дъждовете и снеговете от началото на месец март. В селото има много напукани къщи, а през пътя до свлачището преминават много деца. Преди дни експерти от Геозащита - Перник са направили оглед и са излезли със становище.

Доклад е изпратен до МРРБ, а министър Нанков е разпоредил бързи и адекватни действия, за решаване на проблема. 1 милион и 400 хиляди лева са необходими за укрепване на опасния участък. От Община Сатовча очакват сумата да бъде потвърдена от министъра на регионалното развитие, за да започнат укрепителни дейности. До като свлачището не бъде укрепено част от жителите в опасните къщи няма да се върна по домовете си.

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов заяви, че на 99% е сигурен, че средствата ще дойдат и трябва веднага да започне работа по укрепване на целия терен.

Марти Кирилов


Още за: свлачище   маси   влияние   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар