Стволовите клетки в опит да победят коронавируса

06 юли 2020 14:38   3371 прочита


COVID-19 е най-голямата пандемия в съвременната история, с повече от 10, 3 милиона потвърдени случая и 506 000 смъртни случая само за шест месеца. 

Жителите на Съединените щати, са най-засегнати с повече от 2, 6 милиона случая и 126 000 смъртни случая. По-тревожно е, че броят на новите случаи на COVID-19, съобщени за един ден в САЩ, удари рекордно три дни подред миналата седмица (сряда, четвъртък и петък), достигайки максимален брой 40 173 нови случая в петък, юни 26-ти. 

Бразилия, Русия, Индия и Обединеното кралство също са едни от най-засегнатите държави по света. 
За да получим достоверна информация как върви борбата срещу тази пандемия, която заплашва цялото човечество, потърсихме мнението на европейския лидер в частното тъканно банкиране - Future Health. 
Future Health се слави с безупречно качество в цял свят, заради което самата кралица на Великобритания ги награждава лично. Компанията работи в цял свят и е абсолютен лидер и в България последните години. 
Техният представител в България е Медицински център Афродита, най-големият регенеративен център у нас. 
Думата има Вили Пеева- Административен директор на МЦ Афродита от самото му създаване. 

Като се имат предвид глобалните последствия от тази безпрецедентна пандемия и динамиката в развието и, пазарът на продукти, услуги и технологии, свързани с COVID-19, нараства ежеминутно. 
Въпреки че все още няма одобрено лечение за COVID-19, научните, медицинските и регулаторните агенции, полагат героични усилия, за да извадят нови лекарства. Появиха се множество категории продукти на COVID-19, включително ваксини, антитела, антивирусни лекарства, лекарства на основата на РНК и терапии на клетъчна основа, както и други подходи, като ензими, пептиди и гликопротеини. 

От продуктите в процес на разработка и сроковете за тяхното излизане на пазара, специално внимание се отделя на критичната роля на клетъчните терапии в управлението на глобалната пандемия. 
От избухването на COVID-19 в края на 2019 година са публикувани хиляди научни статии по електронен път или печат. 

Освен това, новите диагностични тестове за COVID-19 се очертават като основен инструмент за проследяване на разпространението на болестта, тъй като Световната здравна организация (СЗО) призовава здравните агенции по целия свят да направят тестването за вируса основен приоритет. 
В световен мащаб, индустрията на здравеопазването използва всяко оръжие в своето въоръжение, за да подтисне заплахата от вируса, включително използването на живи терапии като стволови клетки.

Докато се изследват много нови подходи, стволовите клетки - по-специално мезенхималните стволови клетки (MSCs) - показват интригуващ потенциал за лечение на COVID-19. MSCs получават внимание, тъй като минали проучвания са установили, че секретите от MSC са ефективни при лечение на възпаления и цитокинови бури. От проучванията в ранен стадий, се оказва, че MSC могат да окажат благоприятно въздействие, чрез подобряване на микросредата на белите дробове, инхибиране на свръхактивацията на имунната система, насърчаване на възстановяването на тъканите, защита на епителните клетки на белодробните алвеоли, предотвратяване на белодробна фиброза или подобряване на белодробната функция. 

Повече от 80 пациенти в цял свят се лекуват със стволови клетки до момента, така че, света обзалага много на тях за успешния край на войната с този вирус. 
А ние, това, което трябва да направим като отговорни граждани, е да ограничим излишните контакти, да наблюдаваме здравето си, да спортуваме, да следваме инструкциите на експертите. Нека да съберем енергия, за да постигнем целите, които сме си поставили. 
Времето работи в наша полза! 
Вили Пеева работи в сферата на медицината от 2004 г. Под нейно ръководство клиниката има множество отличия в България и Европа. Вили Пеева е омъжена с две деца. 

Future Health е най-голямата тъканна банка във Великобритания от 2002 г. От 2014 г. е Европейски лидер с две напълно лицензирани и акредитирани лаборатории във Великобритания и Швейцария. Компанията притежава множество Европейски награди, като най- голямото признание получава за качество и извършени трансплантации, наградата е връчена лично от Кралицата на Великобритания и е за продължение на 5 години. 
МЦ Афродита е пионер на регенеративната медицина в България. Клиниката е в пряко сътрудничество с най- големите лаборатории в САЩ, Англия, Швейцария и Италия. 

Иво Костов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар