Студентски инициативен комитет продължи старата традиция

21 юни 2012 00:02   4473 прочита
Срещата в училищния двор между студенти и ученици провокира много непринудени приятелства
Срещата в училищния двор между студенти и ученици провокира много непринудени приятелства


Срещата в училищния двор между студенти и ученици провокира много непринудени приятелства

Организира събирането на средства и предметни дарения за възпитаниците на дома

Във връзка с практическото обучение по учебна дисциплина "История на българското образование" за поредна година студентите първокурсници от професионално направление "Педагогика" на Факултета по педагогика при ЮЗУ "Неофит Рилски" организираха благотворителна акция и посетиха Възпитателното училище-интернат "Ангел Узунов" в гр. Ракитово. Инициатор на продължилата вече много години дружба е един от доайените на факултета - проф. д.п.н. Йордан Колев.

Студентите, които излъчиха свой инициативен комитет - Атанаска Митрева, Петя Мавродиева, Моника Иванова и Анастасия Шевченко, организираха събирането на доброволни вноски и благодарение на няколко фирми закупиха обувки и дрехи за възпитаниците на дома. С кашон книги, учебни помагала и компютър за бъдещите кандидат-студенти се присъедини и Центърът за кариерно развитие към университета.

Студентите разговаряха с "трудните момчета" за условията в училището, за причините, довели ги тук, и с изненада разбраха, че интернат-възпитаниците са се включили активно в инициативата "Да почистим България за един ден".

Момчетата цял ден засаждаха и окопаваха дръвчета, градинките в Ракитово бяха основно преобразени след тях, похвали своите възпитаници и директорът на училището Георги Янушев.

Студентите разгледаха музея, учебните зали и работилници, спалните помещения. Нашите възпитаници са тук не за да бъдат наказани, а за да получат реални знания, които ще им бъдат полезни в живота след училището, каза още директорът Янушев. Затова и заниманията имат предимно практическа насоченост, като нашата цел е да им дадем занаят, с който момчетата ще се ресоциализират много по-лесно, добави още той.

За късмет точно по това време учениците имаха интересно занимание - бяха скаути и превземаха с въжета едно от дърветата в двора. В надпреварата се включиха и студентите и превърнаха играта в невероятно преживяване. Така постепенно случайната среща в училищния двор между студенти и ученици провокира много непринудени приятелства и запознанства: разменяха се телефонни номера и адреси, заформиха се набързо отбори по футбол, баскетбол и волейбол. И всичкото това съпроводено с много смях, шеги и закачки, като въпросът "Защо си тук?" бе абсолютно табу.

Когато "самораслеците" изпращаха студентите до автобуса, очите им изразяваха само едно: "Останете още малко! Останете още няколко дни!..." А във въздуха остана да тегне внушението на патрона на училището Ангел Узунов - няма лоши деца, а лошо отношение на родители и общественост...

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар