Студенти от ЮЗУ "Н. Рилски" участваха в престижен форум в Одрин

13 октомври 2013 13:27   11200 прочита


Студентите от ЮЗУ "Неофит Рилски" от специалност "Културология" - 2 курс - Илиян Муканов и Светослав Павлов, както и студентката по магистърска програма "Културен мениджмънт" - Славина Татарска взеха доброволно участие в двустранен международен младежки обмен на тема ""The Who Look Closer To Europe" в гр. Одрин миналата седмица.

Целта на проекта бе да се повиши осведомеността за правата на гражданите на ЕС. Проектът е финансиран по програмата "Младежта в действие", като негов партньор от българска страна е неправителствената организация Институт за креативни граждански стратегии. Младежите, които са се включили в проекта, са имали задачата за създаване на документален филм, като проведат теренно изследване и изготвят информационна брошура.

Председателят на Институт за креативни граждански стратегии-ICCS е един от официалните мултипликатори по програма Младежта в действие у нас - д-р Нора Голешевска е бивш доброволец по Европейска доброволческа служба (2006; Сицилия), еко активист, университетски преподавател и... пътешественик. Ето какво каза тя за проекта : Такъв тип проекти се осъществяват чрез партньорството между поне 2 организации от ЕС или от такива организации, намиращи се на територията на страни, граничещи с ЕС. Този проект за европейското гражданство се осъществи в партньорство с нашитурски колеги от град Измиря. Има различни начини за подбора на участниците в него, но този път самото популяризиране и набиране на участниците стана предимно чрез интернет и социалните мрежи и различни Facebook групи за младежка информация.

- Обикновено по такива програми заминават между 4 и 10 участници. Специално по проекта "The Who Look Closer To Europe" от българска страна заминахме 6 души, като 3-ма от участниците са студенти в ЮЗУ "Неофит Рилски". Другите двама бяха студенти от Софийския университет, а 6 участник от българска страна бях аз, като лидер на българската група. При подбора се съобразяваме и със мотивация на кандидат участниците и взрастовите изисквания за участие в младежки обмен – до 26 години.

Имахме 1 ден, в който посетихме част от културните забележителности на града, сред които Джамията, построена от султан Салим, мемориала, посветен на Балканската война, както и българската църква в града. ", каза д-р Голешевска.

На финала, те сподели своята рецепта за щастие:

Моето щастие е в комуникацията с млади хора. Това за мен е една от най - важните подправки на щастието.

Бети Владимирова

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар