Студенти от ЮЗУ Н. Рилски представиха резултатите от експедиция "Мегалитна култура в древна Тракия"

27 ноември 2013 10:05   5198 прочита


Югозападен университет "Неофит Рилски", Благоевград, Научно-изследователският център за древни европейски и източносредиземноморски култури и студентски научно-изследователски клуб за древни култури към катедра "Културология" вчера в първи корпус на ЮЗУ представиха резултатите от последните експедиции по проект "Мегалитна култура в Древна Тракия" под формата на фотоизложба и презентация Експедицията се състояла от 2 етапа, като първият е бил през месец юни, а вторият - през юли 2013г.

Проучванията са се провели по поречието на река Места, Западните Родопи, Южна Рила и Централен Пирин, които се смятат за най-сакралната територия. В резултат на тези изследвания са засвидетелствани 10 тракийски светилища. Едно от най-големите открития на екипа под ръководството на проф. дн. Васил Марков и археоастрономическия екип, състоящ се от доц. Пенка Мъглова и доц. Алексей Стоев е при проучването на мегалитния жертвеник край Поповското езеро, че там до 19 век са се провеждали ритуали, които напомнят посветителните практики, свързвани с царската власт в Древна Тракия. Това е царският култ - един от най-известните култове в Древна Тракия. Тези ритуали са се провеждали около 22-25 август и напомнял мистериалните обреди от Самотраки.

Проф. Марков изказа благодарности към целия екип, в който били включени и студенти и докторанти, както и д-р Димитрия Спасова, която има големи заслуги за етнографската част от проучванията, участващ в етапите на експедициите, както и към декана на факултета по изкуства - проф. Йордан Гошев. Постиженията от този етап на експедицията включват и представянето на 4 доклада на международна конференция в Румъния, 3 доклада на международна конференция в Белград и издаването на съвместна книга с един от най-добрите университети в САЩ - Бостънски университет. - сподели проф. Васил Марков на откриването на изложбата. Представянето на изложбата е първият етап за социализация на културно -историческите обекти. Тези открития са още една голяма стъпка към разкриването на тайните на една от най-интересните древни култури, а именно тракийската.

Бети Владимирова


Още за: ЮЗУ   център   клуб   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар