Стотици банскалии и планинари на събор " Илинден "  край х.  Бъндерица 

02 август 2021 05:03   1 коментар   6454 прочита


 

118 години ни делят от едно знаменателно събитие в историята на българския народ. Събитие, определяно като връхна точка в националното освободително движение на Македония и Одринско, които остават в пределите на Османската империя по силата на несправедливия Берлински конгрес. На Илинден през 1903 година тържествен звън на камбани оповестява началото на една неравна, но велика битка за свобода, останала в българската история с името Илинденско – Преображенско въстание. 
За да се поклонят пред подвига на илинденци, днес на поляната пред хижа Бъндерица се събраха стотици банскалии и планинари. С това беше положено новото начало на традиционния събор „Илинден“, организиран от Община Банско, Туристическо дружество „Вихрен“, Сдружение „Национално хайдушко движение” и фирма ВАЙК-2. 
Участниците в събора бяха приветствани от кмета на община Банско Иван Кадев, а Георги Колчагов припомни историческите факти от Илинденската епопея. 
Историческата възстановка на членовете в Националното хайдушко движение върна присъстващите назад във времето, а за доброто настроение се погрижиха певците от мъжката вокална група с ръководител Димитър Касапинов и танцов състав „Бански фукли“ с ръководител Райна Асева. 

П. Иванова 

1 коментар
02 Август 2021 07:58 | Пиринска Македония
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Илинденското въстание беше повдигнато под девиза Автономна Македония, така пише в Устава на ВМОРО в Солун, така пише и на байраците на въстанниците. Автономна Македония нито към България, нито към Сърбия, нито към Гърция.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар