„STEM ЦЕНТЪР ЗА ОТКРИВАТЕЛИ“ в седмо СУ „Кузман Шапкарев“-Благоевград

12 юни 2021 13:20   8600 прочита


На 11 юни бе открит новият STEM център в Седмо СУ „Кузман Шапкарев“, изграден по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Откираването бе съчетано с третия Фестивал на природните науки и математиката „Диамантът е въглен, справил се със стреса“.

По проекта е изградена нова учебна среда като съвкупност от три учебни помещения и зони – коридор, фоайе и две стълбищни пространства с общ фокус в зелена среда, която отделя зоните за релакс в места за социални контакти на учениците и местата за учене по подобие на реалната житейска среда.

Трансформацията на училищното пространство започва от осветена арка с надпис „STEM“, която отделя обособените кабинети по физика& математика и химия & биология и природни науки, от останалите помещения на третия етаж.

В отделеното коридорно пространство са обособени вълнообразни мултифункционални ниши с изпъкнали и вдлъбнали места до вратите, вълнообразни пейки за сядане, с лед ленти, осветяващи информационни табла, контакти за зареждане на таблети и телефони, срещу които е предвидена стена за творчество на учениците.

Върху нея може да се катерят, рисуват, творят, генерират идеи. Кабинетът по физика&математика е оборудван със станции за експерименти, разположени стъпаловидно за по-добра видимост, два робота, подвижни сет лаборатории за експериментална работа и маса с тъч екран и видеостена.

Кабинетът по химия&биология разгръща стъклен свят във вградена стена с експозиция на динозаври, животни и растения, в дясната половина, и колби, епруветки и набори по химия, разположени в лявата половина на стъклената витрина. Микроскопи, таблети, сет лаболатории, везни и роботи, улесняват лабораторната работа по химия. Зоната релакс е в обособен зелен център с два цилиндрични вертикални аквариума във фоайето, вертикални градини, обхващащи и двете стълбищни клетки и стъклена част от стената с бонзаи и декоративна растителност.

До аквариумите на колоните, в коридорна ниша, е разположена прозрачна маса от триплекс, над която има лед осветление, наподобяващо осветено небе с перести облаци.

В зеления център е разположен и кабинетът по природни науки с иновативни решения на флората и фауната под формата на декорация от двете страни на зоната за експерименти. В ляво от нея има декорация на висок бор с мъх и иглолистна растителност, а в дясно – декориран дъб, в нишите на който са аранжирани цветни пана.

Естествени пънчета в четирите цвята на STEM науките – жълто, синьо, червено и лилаво. Всяка от трите стаи е оборудвана с модерни модулни маси, които позволяват разместването им по предназначение като модулите обособяват и самостоятелна кръгла работилница за проекти, която насърчава креативното мислене и груповата работа.

Опънати тавани осветяват тематичната декорация на планети в кабинета по физика, химична мрежа в кабинета по химия, и голямо усмихнато слънце с малки бели облачета в кабинета по природни науки. Чрез възможностите на интерактивния софтуер mozaBOOK, безжичните лаборатории, роботизирания кът и всички предвидени интерактивни средства се разработват уроци и казуси, които ще научат децата как различните научни дисциплини се интегрират и работят заедно.Чрез това учебно съдържание в смесената учебна среда се демонстрира на учениците как научният метод може да бъде приложен в ежедневието.

Предвидено е въвеждането и използването на иновативни методи и инструменти за планиране на уроците и преподаване. Модулните елементи на атрактивните мебели позволяват алтернативни начини на групиране на учениците. Работилниците за проекти в дъното на всеки от кабинетите разгръщат възможности на проектнобазиран или проблемно-базиран образователен процес.

Предвидени са модерни методи за преподаване и оценяване, аналитични рубрики, тестове за ученици и пълно портфолио от експерименти. Училищният STEM ЦЕНТЪР ще бъде мощен мотиватор не само за задържане на учениците в училище чрез новата учебна среда (физическа, дигитална и съдържателна), но и ще подготвя учениците за успешна бъдеща реализация в различни сфери на живота, развивайки тяхното логическо мислене, умения да решават проблеми, дигитална грамотност и емоционална интелигентност.

Формирането на знанията и техническите умения на 21 век, ще бъде основна цел в изграждането на новите програми с интегрирано учебно съдържание, съчетано с новите интерактивни методи в STEM среда.

Ще се развиват: „умения за учене“, състоящи се от – критично мислене, креативно мислене, сътрудничество и комуникация, „технологични умения“, както и „меките” умения, креативността, критичното мислене, предприемчивостта, „житейски умения“, включващи – умение за гъвкавост, инициатива, социални умения, продуктивност и ръководство.

Уникалните архитектурни решения, модерното мебелно оборудване, наборът от специализирано техническо оборудване за всеки от кабинетите, както и възможностите учениците да станат активни партньори на учителите чрез разработване на собствено учебно съдържание или предварителна изследователска работа по проблем и казус, са мощен мотиватор са модел за отворена, вдъхновяваща и творческа среда за учене.

Развитието на компетентности за успешна реализация във високотехнологични индустрии е провокирано от няколко фактора: - Безопасно и атрактивно пространство, пригодено за учене чрез преживяване, създаване и експериментиране, включваща среда и равен достъп за всеки ученик и учител, -

Интегрирано учебно съдържание, подпомагащо развитието на STEM компетентности в нови учебни предмети и извънкласни дейности в работилници за креативно мислене с мултидисциплинарен характер.

- Иновативни методи на преподаване, насърчаващи творчеството и критичното мислене у учениците, активното участие с възможности за проектно-базирано обучение, интегративно знание и обучение по научни теми, променящи образователната парадигма.

- Ново седмично разписание и организация на учебния процес, позволяваща пълноценно и задълбочено учене; - Технологии, съобразени с целите на учебната програма и създаващи условия за практическа работа със съвременни инструменти и програми;

- Ефективно лидерство и управление на STEM центъра; - Ползотворно и перманентно сътрудничество с бизнеса и общността. В центъра учениците ще се подготвят за професиите на бъдещето: технологичната сфера, природните науки, инженерните науки и математиката, специалисти по: изкуствен интелект, зелена енергия, „социални медии”, техник на вятърни турбини, лекари, архитекти, котструктори, инженери.

Тримерният урок „Диамънтът е въглен, справил се със стреса“ обхващаше четирите СТЕМ науки – химия, физика, биология и математика. Д-р Илиана Янева обясни свойствата на химичния елемент въглерод, аутропните му форми – графит и диамант. Бе обяснен блясъкът на диамантите с физичните явления и тяхната красота и скъпоценност от физична гледна точка от г-жа Валентина Димитрова – учител по физика и астрономия. Бяха представени любопитни факти за графена като новият супарматериал, свойствата му, които определят и широките облрасти на приложението му.

Учителката по биология Румяна Икономова даде съвети, свързани с преодоляването на стресовите ситуации. Обясни необходимостта от хармония между работа и здравословен начин на живот. Атрактвини ученици с артистични учения представиха сценката „Диамант и графит“, а гостите от столичното 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“ достойно се включиха със скрач- игра, презентация, свързана с диаманта и представиха новите учебни предмети – „Природа и дигитален свят“ и „Интерактивен графичен дизайн“. Учениците представиха невероятни макети, които затрудниха журито в излъчването на първите три места. Предвидените невероятни награди и грамоти стимулираха участниците за нови изяви, а танците след фестивала обединиха младежите от двете училища, които предстои да партнират в следващите формати на фестивала.


Още за: център   стем   Благоевград   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар