Старт на прехода: Над 60 млн. лв. за саниране и преквалификация в Кюстендил 

19 май 2024 07:03   2573 прочита


Кюстендил ще продължи своята икономическа трансформация с първите европейски средства, предвидени за регионите в преход. За областта са предвидени общо 122 млн. евро от Фонда за справедлив преход, който е приоритет номер 4 в Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. (ПРР 2021 – 2027 г.). Парите ще се използват само за областта и не могат да бъдат преразпределяни. 

Именно по този фонд ЕС подкрепя справедливия енергиен преход в България, като общият бюджет за трите въглищни региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник – е 1. 2 млрд. евро. 

Финансовите средства от ЕС се управляват от Комитетите за наблюдение, а като структура към тях бяха създадени и подкомитети в трите засегнати области. Тяхната роля е да осигурят връзката между интересите и нуждите на населението и да представят възможностите за подкрепа, които се осигуряват на национално ниво. Първото заседание на подкомитета в Кюстендил се проведе преди няколко дни. ,предава економик.бг 

Най-важната задача пред нас е не да търсим обструкции, кусури на един или друг от предложените варианти, а консенсусно да реализираме различни идеи и начинания, за да може да използваме този финансов ресурс, който ни е предложен", каза областният управител на Кюстендил Александър Пандурски по време на кръглата маса „Реализиране на възможностите“, организирана от „Бранд Медия България“. 

Събитието е част от проекта „Преход на възможностите“, финансиран по политиката на сближаване на Европейския съюз. 

Парите тръгват 
Първата програма, по която ще могат да се усвояват пари от Фонда за справедлив преход (ФСП), е за мерки за енергийна ефективност, или санирането на сгради. Бюджетът ѝ е 33. 6 млн. лв. и трябва да стартира до няколко месеца. 

Според Пандурски парите ще стигнат за сградите в областта, които останаха некласирани по програмата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз. 

Важното е ние да направим такава процедура, която ще даде възможност те да бъдат действително оползотворени“, коментира пред Economic. bg Пандурски. 

Втората процедура, която също ще бъде отворена в следващите месеци, е Социална подкрепа за заетостта на работещите в засегнатите сектори или преквалификация на работещите, като допустими кандидати по нея са само ТЕЦ "Бобов дол" и мините в Бобов дол. По нея са предвидени 30 млн. лв., като 20 милиона са от ФСП, а 10 млн. лв. са национално съфинансиране. 

Тези, които ще могат да извършват обучението или преквалификацията на работещите в засегнатото предприятие, са синдикатите с техните обучителни организации (КНСБ, КТ „Подкрепа“) и работодателските организации (КРИБ, Съюз за стопанска инициатива, Българско търговско-промишлена палата (БТПП) и др. По време на кръглата маса областният координатор на КНСБ-Кюстендил Яни Георгиев заяви, че конфедерацията е в готовност са започне обученията на работещите в ТЕЦ-а. 

За мен е важно да бъде запазена работната сила на територията на Кюстендил", каза Пандурски. 

Ако предвиденият ресурс не бъде усвоен, той няма да бъде загубен, остава за областта и може да бъде прехвърлян към други програми. 

Още програми 
Към края на годината ще бъдат отпуснати средствата за диверсификация и адаптиране на малките и средни предприятия към икономическия преход, които ще могат да бъдат инвестирани в нови технологии. По тази програма са предвидени общо 250 млн. лв., но все още не е ясно как ще бъдат разпределени парите между трите засегнати области. 

Предстои и отварянето на процедура за създаване индустриални паркове и зони, за която са предвидени общо 140 млн. лв., но и за тях не е ясно как ще бъдат разпределени между трите региона. В подадения вариант в ПРР обаче общините не са били бенефициенти, но с предложение на подкомитета в Кюстендил те са включени от Комитетите и ще могат да бъдат бенефициенти, обясни още Пандурски. 

Бизнесът има нужда да се позиционира в рамките на този парк, но и общините имат нужда от средства, за да могат да изградят инфраструктурата на парка, който е в услуга на бизнеса. " 

ТЕЦ "Бобов дол" е на прав път 
Според областния управител ТЕЦ „Бобов дол“ подхожда много интелигентно към проблема. Според него няма да се стигне до затваряне на централата, а до трансформацията ѝ. 

Те имат добри идеи, които са част от зеления преход. Подход, при който работодателят, за да не загуби това, което има като мощност и като възможности, се адаптира към зеления преход", каза той. 

Пандурски обясни, че това са фотоволтаичният парк, който се изгражда до централата и ще бъде открит това лято. ТЕЦ-ът прави и отклонение от газоразпределителната мрежа към централата, което да даде възможност да се захрани с газ, която да се използва в няколко направления. Едно от тях е, че ще замести мазута, който е скъп и има съответните емисии, разпалването на сегашните котли ще става с газ. Друг проект е за 5 газобутални двигателя с 42 MWh мощност, които да бъдат монтирани в ТЕЦ-а. 

ТЕЦ-ът ще остане енергийното сърце на Югозапада, като същевременно производството на електроенергия ще бъде по нов начин, ще бъде комбинирано производство. " 

По думите на Пандурски ситуацията с въглищния преход в Кюстендил е много по-различна от тази в Стара Загора. Според него подходът на ТЕЦ-а е различен и точно отговоря на това, което иска да направи и реализира като зелен преход ЕС в нашата енергетика. 

Използвайте парите 
Според Пандурски справедливостта на прехода е относителна, а парите никога не стигат и все ще се намерят недоволни, които да кажат "това не беше справедливо към нас". 

Тези пари са гласувани, имате ги, захванете се и поне тях използвайте. Защото ние от много умуване, много говорене не усвояваме това, което ни е дадено", категоричен е той. 

Той даде пример със затварянето преди години на мините в Кюстендил и Бобов дол, което е изгонило много хора от града“ Сега, според него, ситуацията е различна, тъй като има европейски средства за продължаването на този преход. 

Териториалните планове и всичко около тях досега бяха една говорилня, със започването на работа на Комитета по наблюдение и на подкомитетите, нещата стъпват на терен, категоричен е областният управител. 


Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар