Стара Кресна с мисия за възкресяването на древна черква

16 май 2021 11:21   4053 прочита


Жители на кресненското село Стара Кресна продължават кампанията си за за възкресяването на черквата „Свети Архангел Михаил”, от която са останали само руини. Преди 5 години община Кресна поде инициатива за набирането на средства за възстановяването на храма. Открита бе и банкова сметка, но бяха събрани твърде малко пари.

Ще са необходими поне 100 000 лева за градежа, светата обител ще е към 100 квадратни метра. Затова ще искаме помощ от митрополит Серафим, от Светия синод и от държавата, твърдят местни хора, пише kmeta.bg. Преди 90 години е вдигнат малък параклис до опожарената църква, но и той е в окаяно състояние. Миряните искат истинска черква, тъй като сега на практика сме без молитвен дом.

Светата обител е изградена през 1856 г. на мястото, където е имало няколко оброчища и два малки параклиса. През 1866 година в трема на храма завърналият се от Русия Спас Харизанов открива взаимно училище. Църквата е опожарена през 1878-1879 година при погрома на Кресненско-Разложкото въстание и е възстановена три години по-късно.

Отново е запалена и изпепелена през октомври 1912 година по време на Балканската война от отстъпващите османски войници. След войната близо до нея е построен малък параклис, а вековната църква е в руини.


Още за: черква   стара кресна   храм   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар