Спряха вноса на свинско от Северна Македония и Сърбия! Директорът на агенция по храните М. Бащавелов успокои: "Няма нито един случай на африканска чума на територията на област Благоевград! Взети са необходимите мерки!"

19 юли 2019 14:07   6356 прочита


"На територията на Благоевградска област няма нито един регистриран случай на африканска чума по свинете. И слава Богу", заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните М. Бащавелов за struma.com. Въпреки това, той увери, че на територията на областта се вземат превантивни мерки във връзка с опасното заболяване.

В момента тече и информационна кампания, с която се цели повишаване осведомеността на всички заинтересовани лица - ветеринарни лекари, фермери, ловци и др. От ОДБХ-Благоевград имат възможност за бърза реакция при съмнение за заболяването и за направата на серологични и вирусологични изследвания на кръвни и органни проби на домашни и диви свине. На всички гранични пунктове автомобилите биват проверени и дезинфекцирани, като за тази цел са осигурени вани с дезинфекционни разтвори. Засилено ще е вниманието на институциите и на паркингите и местата за отдих по пътищата в региона.

Към момента има издадена забрана за внос на свинско месо през граничните пунктове със Сърбия – ГКПП Олтоманци, и със Северна Македония – ГКПП Гюешево. Горските стопанства пък ще трябва да организират отстрел с цел намаляване на популацията на диви свине. В момента огнища на африканска чума има в северна България - в областите Русе, Враца и Търговище, където са предприети действия по принудително умъртвяване на заразените животни. БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.

Заболяването е много опасно поради своите високи нива на смъртност, липсата на лечение и ваксина. Веднъж проникнала в дадена държава болестта има значително негативно въздействие върху националната, регионалната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство. Още повече изкореняването му е изключително трудно и при дивите свине може да отнеме години.

П. Пенева


Още за: територия   област   случай   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар