Спасиха с хеликоптер млад мъж в Пирин

20 август 2018 11:32   9758 прочита


Поредна спасителна акция вдигна на крак в неделя планински спасители от ПСС и въздушните екипи от хеликоптера на „Лев Инс“ и Хели Ер. В ранния след обяд млад мъж и негов приятел се разхождали в красивата, но опасна местност между х. Безбог и Стражите в Пирин, когато върху тях полетял камък. Канарата се стоварила върху главата на 24-годишния Николай Н., който в този момент бил без каска. Приятелят на пострадалия подал сигнал през тел. 112 в Планинска спасителна служба. Идвайки на мястото спасителите установяват, че Николай има открита рана на главата, а от симптомите, които проявява младият мъж, става ясно, че той е с черепно-мозъчна травма. Това налага пострадалият да бъде транспортиран с хеликоптер до болница.

Планинските спасители подават сигнал на спешния телефон на „Лев Инс“ - 0800 10 200, където веднага започва да се организира помощ. Буквално за минути хеликоптерът излита към мястото. Кол центъра на „Лев Инс“ подава сигнал и към спешното отделение на столичната болница „Св. Анна“ като съобщава състоянието на Николай, за да са подготвени приемащите спешни екипи. Във въздушната линейка състоянието на пострадалия рязко се влошава, което налага лекарят от спасителните екипи да включи наличната на борда животоспасяваща апаратура и да подаде кислород. Николай е стабилизиран и при кацането на летателната площадка на болницата, той успява дори сам да се надигне от носилката. „Момчето ще се оправи“, категорични са лекарите.

Това е втора инфарктна ситуация в планината само за последните четири дни от миналата седмица, която има щастлива развръзка, благодарение на отличния синхрон между ПСС, въздушните и наземни екипи на „Лев Инс“ и застраховка „Планинска грижа“.

На 16 август отново до болница „Св. Анна“ бе транспортирана жена в тежко състояние със съмнение за инфаркт. В момента тя е добре и се възстановява успешно. „Благодаря ви, каквото и да кажа ще е малко, за да изкажа признателността си към вас, към „Лев Инс“ за моето спасение“, заяви по телефона Нели, минути преди нейното изписване от болницата.

М. Иванов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар